ATEM Başkanı Akçam: ''Konut satışları gelecekte artacak''

Merkez Bankasının birkaç aydır faiz oranlarını sabit tutmasının ardından bankaların kredi politikalarında değişiklikler gözlemlenmeye başladı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bazı özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını azalttığını belirterek, bu gelişmenin konut kredisi faiz oranlarının ilerleyen dönemde düşeceğine işaret ettiğini ifade etti.

ATEM Başkanı Akçam: ''Konut satışları gelecekte artacak''
Yayınlanma:

Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bankaların yüksek faiz oranlarının konut satışlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Son günlerde bazı bankaların faiz oranlarını kısmi olarak düşürdüğünü vurgulayan Akçam, bu durumun konut satışlarını olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI AZALDI

Konut kredisi faiz oranlarının satışlar üzerindeki etkisini değerlendiren Akçam, Haziran ayında ipotekli konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,4 azaldığını ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının yüzde 8,6 olarak gerçekleştiğini aktardı. Ocak-Haziran dönemindeki ipotekli konut satışlarının ise bir önceki yıla göre yüzde 57,7 azaldığını ifade etti.

ORTALAMA BİR KONUT 3 MİLYON

Akçam, inşaat maliyetlerindeki artışlar ve zorlu kredi koşullarının ev sahibi olmayı zorlaştırdığını, bu durumun da konut satışlarını etkilediğini söyledi. Satıcı firmaların artan maliyetler nedeniyle fiyat belirlemede güçlük yaşadığını belirten Akçam, yüksek faiz oranlarının konut alımını engellediğini vurguladı. Ortalama bir konutun fiyatının 3 milyon TL civarında olduğunu belirten Akçam, faiz oranlarının yüzde 4’ün üzerine çıkmasının, uzun vadeli kredilerde neredeyse 5 katı geri ödeme anlamına geldiğini ifade etti.

FAİZ ORANLARI GELECEKTE DÜŞECEK

Son dönemde bankaların kredi faiz oranlarını düşürdüğüne dikkat çeken Akçam, “Özel bankaların konut kredisi faiz oranları düşüyor. Örneğin, bazı bankalarda faiz oranı yüzde 3,13’ten yüzde 3,10’a geriledi. Bu durum, faiz oranlarının gelecekte daha da düşeceğine işaret ediyor. Bankaların kredi faizleri düştükçe konut satışlarının artacağını düşünüyoruz. Nakit parayla ev sahibi olmak zor olduğu için, faiz oranlarının eski seviyelerine dönmesi temennimizdir” şeklinde konuştu.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.