ATEM Başkanı Hakan Akçam: ''Konut satışları için yapılan düzenlemeler eksik''

Emlak ilan portallarında yapılan düzenlemelerin ikinci aşaması, 15 Eylül 2024 itibarıyla kısmen hayata geçirilecek. 1 Kasım 2023'te başlatılan kimlik doğrulama sürecinin ardından, ikinci faz olan yetki ve yetkilendirme doğrulaması için ilk adımlar atılacak. Bu değişiklikler hakkında açıklamalarda bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, düzenlemelerde bazı eksiklikler bulunduğunu belirtti.

ATEM Başkanı Hakan Akçam: ''Konut satışları için yapılan düzenlemeler eksik''
Yayınlanma:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren ilan portallarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlak danışmanlarını yetkilendirecek. Bu uygulama sayesinde kaçak emlakçılarla mücadele edilmesi ve fiyatların düşürülmesi hedefleniyor.

Akçam, yeni sistemin tamamlanmasıyla TOKİ, kooperatif devirleri, devre mülkler ve hisseli arsalar gibi çeşitli emlak işlemlerinde yetkisiz portallarda yapılan satışların tüm bilgilerini açıkça görebileceğimizi ifade etti. Ancak, birden fazla yetki verilmesi durumunda emlak danışmanlarına yönelik olumsuz algının oluşabileceğini düşündüğünü belirtti.

EKSİKLİKLER VE ŞİKAYETLER

Akçam, sistemin tamamlanmış haliyle birçok eksikliğin giderileceğini ve bu düzenlemenin olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti. Bununla birlikte, sistemdeki bazı eksikliklerin hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Özellikle, bir ev için sadece bir emlak danışmanının atanması gerektiğini ve ev sahibinin konut fiyatını belirlemesinin eksik bir uygulama olduğunu söyledi. Akçam, ekspertiz raporlarının kullanılarak fiyat belirlenmesinin daha uygun olacağını vurguladı.

İLAN PORTALLARININ SORUNLARI

Akçam, ilan portallarının kaçak emlakçılara izin vermesi ve emlak danışmanlarına yüksek fiyat tarifeleri uygulamasıyla ilgili şikayetlerini yineledi. İlan portallarında fiyatların yüksek olması ve kısa zaman aralıklarında artış yapılması gibi sorunlara dikkat çekti. Akçam, ilan fiyatlarının esnek hale getirilmesi ve yetki belgesi olmayan kişilerin gayrimenkul satmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.