ATO Başkanı Baran: Kira uyuşmazlıklarında emlak danışmanları da yetkili olacak
Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun 1 Eylül’de başladığını belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Emlak danışmanlığı yapan kişilerin bu davalarda bilirkişi olarak görev alması da söz konusu.” dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Ankara Ticaret Odası’nın 62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi organizasyonu ile gayrimenkul sektöründe tahkim ve arabuluculuk konularında ‘Çözüm Zirvesi’ düzenlendi.
ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen programa; Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Ticaret Odası 62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kenan Bayram, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Uyum Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi Genel Müdürü Onur Yüksel ve birçok önemli isim katıldı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, programda yaptığı konuşmada, yargılama sürelerinin uzun olması nedeniyle uyuşmazlıkları daha hızlı çözmek amacıyla 2012 yılında hukuk sistemine ‘arabuluculuk’ sisteminin girdiğini ve dava şartı olarak 2013 yılından bu yana uygulandığını anımsattı. Baran, “Ülkemizde en çok iş hukuku davası mahkemeleri meşgul ediyordu, arabuluculuk iş hukukuyla ilgili uyuşmazlıklarda dava şartı oldu. Daha sonra ticari davalarda ve tüketici hukukunda da dava şartı olarak kabul edildi. Uygulamada da büyük başarı sağlandı.” dedi.
"ARABULUCULUK UYUŞMAZLIKLAR İÇİN İDEAL BİR ÇÖZÜM YOLU"
2022 yılında 1 milyon 100 bin uyuşmazlıkta arabuluculuğa başvurulduğunu belirten Baran, “Bu sistem başladığından bu yana da 4,5 milyondan fazla başvuru oldu. Başarı oranlarının yüzde 70’ler civarında olduğu arabuluculuk uyuşmazlıklar için ideal bir çözüm yolu oldu.” diye konuştu.
Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun 1 Eylül’de başladığını belirten Baran, şöyle devam etti:
“Bu düzenlemeyle kira, kat mülkiyeti gibi konulardaki hukuki uyuşmazlığın dava yoluna başvurmadan vicdani barış ve huzur sağlanarak, tarafların ortak noktada buluşturularak çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, komşular, kiracı ya da ev sahipleri, mal ortakları, kat malikleri dava açmadan önce sorunun çözümü için arabulucuya başvuruyor, buradan sonuç sağlanamaz ise dava yoluna başvurabiliyor.”
Baran, enflasyondaki yükselişle birlikte kira artışının yaşandığını, ev sahibi ve kiracı arasındaki sorun oluşturduğunu kaydetti.
Baran, şunları söyledi:
“Arabuluculuk müessesesinin gayrimenkul hukukunu kapsayacak şekilde genişletilmiş olması sorunların kırmadan dökmeden çözümü açısından da faydalı. Gayrimenkul hukukunda arabuluculuk konusu, konunun tarafları hizmet verdiği kesimler olması nedeniyle Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitemizi yakından ilgilendiriyor. Emlak danışmanlığı yapan kişilerin bu davalarda bilirkişi olarak görev alması da söz konusu.”
Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun 1 Eylül’de başladığını belirten Baran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerimizin hukuki uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulmasını sağlamak amacıyla 2023 yılında ‘Ankara Ticaret Odası Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ kurduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile iş birliği protokolü imzalanarak aynı merkezde hizmet vermesine imkân sağladık. Üyelerimiz, merkezimize başvurarak arabuluculuk hizmeti alabilecek. Az önce ifade ettiğim gibi istatistikler arabuluculuk uygulamasının düşük maliyetli, karşılıklı menfaatlerin korunduğu, kaybedeni olmayan dostane bir çözüm yolu olduğunu gösteriyor.”
ANKARA’YA 500 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖÇ ETTİ
Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğun 1 Eylül’de başladığını anımsatan Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, yüksek enflasyon, ham madde fiyatlarındaki artışın gayrimenkul sektörünü çok derinden etkilediğini ifade etti.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde milyonlarca vatandaşın çevre illere göç ettiğini anımsatan Yılmaz, “Sadece Ankara’ya 500 binden fazla vatandaş geldi. Zaten Ankara’da var olan konut sorununu kriz haline dönüştü. Bu durum sektörü çok zor durumda soktu.” diye belirtti.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlar yaşandığını da belirten Yılmaz, “ Kira uyuşmazlıkları nedeniyle mahkemelerin iş gücü arttı. Mahkemelerin iş yükünün azalması arabuluculuk önemli bir adım oldu.” dedi.
Ankara Ticaret Odası 62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kenan Bayram ise kira uyuşmazlıkları nedeniyle tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarından oluşan hakem heyetinin bilirkişi olarak yer alacağını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.