ATO Başkanı Baran: ''Sermaye her geçen gün eriyor''

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğinin önemini vurgulayarak enflasyon düzeltmesinin, mükellefler için ilave vergi yükü yaratmadan muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ATO Başkanı Baran: ''Sermaye her geçen gün eriyor''
Yayınlanma:

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Enflasyon düzeltmesi hesaplamaları nedeniyle mükelleflerin karşılaştığı ilave vergi yükü, vergi adaletini zedeleyecektir. Bu uygulama, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmeli ve vergisel bir sonuç doğurmamalıdır." dedi.

ATO ev sahipliğinde düzenlenen “Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi Midir?” panelinin ikincisi, Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) iş birliğiyle gerçekleşti. ATO Meclis Salonu’nda yapılan panelde, çeşitli kurumların temsilcileri ve sektör yetkilileri bir araya geldi.

VERGİ YÜKÜ VE ENFLASYON MUHASEBESİ

Panelde açılış konuşmasını yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, enflasyon muhasebesi uygulamasının 2003 yılında vergi sistemine dahil edildiğini ve bu yıl itibarıyla vergisel sonuçlar doğuracak şekilde uygulanacağını hatırlattı. Baran, enflasyon nedeniyle işletmelerin kar ediyor gibi göründüğünü ancak gerçekte sermayelerinin eridiğini ifade etti.

Baran, "Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu sanal bir durum. Malınızı sattığınız fiyattan bile yerine koyamıyorsunuz. Bu durumda bırakın kar etmeyi, sermaye her geçen gün erimeye devam ediyor." dedi.

Enflasyon muhasebesi uygulamasının işletmelerin enflasyon karşısında mağdur olmalarının önüne geçmesi beklenirken, uygulamanın mevcut haliyle işletmelerin kazanmadan vergi ödemek zorunda kaldığını belirtti.

İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazmi Karyağdı moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, çeşitli kurumların temsilcileri sunumlar yaptı. ATO’nun 65 No.lu Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Soner Ülgen, enflasyon düzeltmesiyle öz varlık yapısı güçsüz firmaların daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağını söyledi. Ülgen, "Mali güce göre vergi ödeme ilkesine aykırı bir durum ortaya çıkıyor. Bu tür bir yaklaşım, ekonomik anlamda bazı firmaların batmasına neden olabilir," dedi.

İLK PANEL NİSAN AYINDA YAPILDI

ATO, İstanbul Gedik Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi iş birliği ile "Enflasyon Düzeltmesi Enflasyon Muhasebesi Midir?" başlığıyla düzenlenen ilk paneli 16 Nisan 2024'te gerçekleştirmişti. Panelde yapılan tartışmalar ve sonuçlar, kamuoyuna bilgi vermek amacıyla rapor haline getirilip yayımlandı.

Baran, "Vergi bir vatandaşlık görevidir. Ödenen vergiler hizmet olarak vatandaşlara geri döner. Ancak enflasyon düzeltmesinin birçok mükellefi ilave vergi yüküyle karşı karşıya bırakacağı görülüyor. Ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak öncelikli konumuz olmalı," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.