ATO 'Intech Projesi'nin kapanış toplantısını gerçekleştirdi
Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Intech Projesinin kapanış toplantısı ATO Congresium'da gerçekleştirildi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Intech Projesi, metal ve metalürji alanındaki mesleki eğitimin kalitesini artırmayı amaçlayan bir girişim olarak öne çıkıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje, Milli Eğitim Bakanlığı'nın teknik ve AB Türkiye Delegasyonu'nun finansal katkılarıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında, metal ve metalürji sektöründe yenilikçi teknik ve mesleki yeterlilik geliştirme merkezi oluşturuldu ve üç boyutlu yazıcılarla üretim yapacak bir laboratuvar eklendi.
ATO Congresium'da gerçekleştirilen kapanış toplantısında, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Karagöz, proje hakkında değerlendirmelerde bulunarak bilgi verdi.
AÇILIŞ TOPLANTISI 4 KASIM 2022'DE YAPILDI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Intech Projesi'nin açılış toplantısını 4 Kasım 2022'de gerçekleştirdiklerini belirterek, mesleki eğitimin ülkemiz için önemli bir konu olduğunu vurguladı. Proje kapsamında, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nde 'Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi' ve 'İleri İmalat Teknolojileri Laboratuvarı' kurulduğunu söyledi. Bu merkezde metal ve metalürji bölümü öğretmenlerine 3 boyutlu modelleme ve simülasyon sistemleriyle ilgili eğitim verildiğini açıkladı. Aktay, projenin 205 öğretmene eğitim sağlayarak, binlerce meslek liseli gencin metal ve metalürji alanında doğru ve yetkin eğitim almasına katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Bu sayede, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilerek, üretime ve ekonomiye canlılık kazandırılmasına önemli bir katkı sunulacağını belirtti.
METAL VE METALURJİ SEKTÖRÜ STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP
Aktay, metal ve metalurji sektörünün ekonomik büyüme ve gelişme açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Aktay, havacılık, savunma, enerji, iletişim, otomotiv gibi yüksek katma değerli sektörlere girdi sağlayan metal ve metalurji sektörünün ülkeler için stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Metal ürünler endüstrisinin Türkiye'de 80 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu büyüklüğün 230 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Aktay, imalat sektörünün yüzde 80'inde metal parçalarının kullanıldığını ve bu nedenle metal parçalarının sanayide üretimin devamı için kritik bir unsur olduğunu vurguladı.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR
Aktay, metal ve metalürji sektörünün katma değeri yüksek ürünler ürettiğini belirterek, dışa bağımlılığı azaltmanın, uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmanın ve ekonomik-siyasi gücü artırarak dünyada söz sahibi olmanın bu stratejik sektörlerde güçlenmekle mümkün olduğunu ifade etti. Metal ve metalurji sektörüne yapılan yatırımların, kendine yeterli ve yenilikçi bir ekonomi oluşturmak için fırsatlar sunduğunu vurguladı. Aktay, bu hedeflere ulaşmak için nitelikli iş gücüne olan ihtiyaca dikkat çekti.
Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında elde ettiği başarıyı örnekleyerek, savunma sanayi ürünlerinin kilogram fiyatının diğer sektörlere kıyasla çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla son 20 yılda savunma sanayisinde elde edilen yüzde 80'lik yerlilik oranını daha da artırma ve ürün gamını geliştirme hedefine vurgu yaptı.
İLERİ VE SÜPER METAL ALAŞIMLARI ANKARA'DA ÜRETİLEBİLECEK
Aktay, Intech projesi kapsamında geliştirilen iş modelinin, reel sektörün üniversitelerle işbirliği yaparak Ar-Ge projeleri yürüterek yenilikçi çözümler bulmasına olanak sağladığını belirtti. Bu sayede, pazarda talep edilen ürünlerin tasarlanıp prototiplerinin üretilebildiğini ifade etti. Aktay, bu gelişmenin ileri ve süper metal alaşımlarının Ankara'da üretilebileceği ve bu sayede ham madde dışa bağımlılığının azalabileceği anlamına geldiğini söyledi. Ayrıca, üretilen prototiplerin yaygınlaştırılmasıyla kendi kendine yetmenin yanı sıra ihracat performansının artabileceğini ve bunun da ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Aktay, Ankara Ticaret Odası'nın Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği projenin diğer illerde de benzer şekilde yaygınlaştırılmasını umut ettiklerini ifade etti.
ÖĞRENCİLERİN SANAYİ İLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI GEREK
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, yaptığı konuşmada üniversitelerin bilgi ve birikimlerini endüstriye aktarması gerektiğini vurguladı. Üniversitenin eğitim programlarının sanayinin gelişim ihtiyaçlarına yönlendirilmesi, öğrencilerin sanayi ile işbirliğinin önünün açılması gerektiğini belirtti. Özellikle mühendislik ve fen bilimleri eğitimlerinde üniversite-sanayi işbirliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Intech projesi kapsamında yapılan çalışmaların sadece bir merkez oluşturmakla sınırlı kalmayıp günümüz teknolojisine paralel eğitimler vererek hedeflerine ulaştığını belirten Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki metal ve metalürji ihtisasına sahip öğretmenlere ileri teknolojiye hizmet eden altyapılar ile eğitimler verildiğini ifade etti.
PROJE KALİTELİ MESLEKİ BECERİLERİ GENÇLERE SUNUYOR
AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger, teknolojik gelişmelerin küresel ve sosyal zorluklar karşısında değişime uğradığını belirterek, insanların bu değişime uyum sağlamak için çeşitli becerilere sahip olmalarının gerektiğini söyledi. Guirkinger, çok sayıda insanın istihdam edilememesinin, doğru becerilere sahip olmamalarından veya becerilerinin işlerle uyuşmamasından kaynaklandığını ifade etti. Projenin, Avrupa Birliği tarafından geliştirilen bir inisiyatif olduğunu ve mevcut ve gelecekteki işler için beceri sağlamayı amaçladığını belirtti. Proje, 18 sektörde genelde ticaret, sanayi odaları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle kurulacak bir paydaş ağı içerisinde, tekstil, otomotiv, inşaat, enerji, turizm gibi sektörlerde yüksek kaliteli mesleki becerileri gençlere ve yetişkinlere sunmayı hedefliyor.
İHTİYAÇ VE BEKLENTİLERE UYGUN PROJELER DESTEKLENECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay, eğitim, istihdam ve sosyal politika alanlarında ihtiyaç ve beklentilere uygun projeleri desteklemeye devam ettiklerini ifade etti. Günay, bu çalışmaların toplumun tüm kesimlerinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda öğrenme imkanı bulduğu, sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyen, istihdama hazırlayan esnek, şeffaf, yenilikçi ve ileri teknolojilere odaklanan kaliteli eğitim sağlayan bir sektörel yetkinlik geliştirme merkezi kurmayı hedeflediğini belirtti. Nihai amaç olarak metal ve metalurji sektöründeki iş gücünün becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmeyi öne çıkardı.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, nitelikli iş gücüne olan yoğun ihtiyaca dikkat çekerek, teknisyen yetiştirmenin önemini vurguladı. Bu tür programların mesleki eğitim sürecine ciddi katkı sağladığını belirtti ve öğretmenlerin bu süreçte önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Ardından, Prof. Dr. Uğur Gökmen tarafından "Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla, Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı" kapsamında gerçekleştirilen projenin detayları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
Toplantıya ATO Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Emine Doğrukök, Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, ATO Meclis ve Komite Üyeleri ile proje paydaşlarının temsilcileri de katıldı.
Kaynak:Bülten
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.