Ayaş: Tarihi derinlikleriyle 940 yıllık Türk yurdu
Ankara’nın kuzeybatısında yer alan Ayaş, tarihi dokusuyla öne çıkan bir ilçedir. Bölge, tarih öncesi çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN
Hititler, Frigyalılar, Galatlar ve Romalılar bu topraklarda hüküm sürmüşlerdir. Ayaş ismi, öz Türkçede “parlak” ya da “aydınlık gece” anlamına gelmektedir. Bu Türkmen oymağı, Oğuz Türklerinin Bozok kolundan Günhan Oğulları'na mensup Bayat boyunun Barak obasına bağlıdır.
Ayaş ve çevresinde, Bayat, Avşar, Peçenek, İlhan, Kayı ve Kargı gibi Oğuz boylarına ait yerleşim adlarına rastlanmaktadır. 1073 yılında Selçuklu ordusu, doğu ile batı ülkelerini birbirine bağlayan güzergâh üzerindeki önemli piskoposluk merkezlerinden biri olan Minozos’u fethederek, buraya Ayas Oymağını yerleştirmiştir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde, o dönemde Ayaş’ta 1000’den fazla çadırın olduğu ve nüfusunun günümüzden daha yoğun olduğu belirtilmektedir.
Türklerin bölgeye yerleşmesinden sonra, 13. yüzyılın ikinci yarısında Ankara ve çevresi önce Moğollar’ın, ardından İlhanlılar’ın kontrolüne girmiş, 1354 yılında ise Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1071 yılından bu yana Türklerin hakimiyetinde olan Ayaş, 940 yıllık tarihinde hiçbir işgal yaşamamış nadir yerleşim yerlerinden biridir. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kurulan ilk ilçelerden olan Ayaş’ın belediyesi, köklerini 1800’lü yıllara dayandırmaktadır.
Ayaş Kaymakamı Muharrem ELİGÜL, Belediye Başkanı İzzet DEMİRCİOĞLU (CHP).
Ayaş'ın 2023 yılı sayımlarına göre toplam nüfusu 15 bin 581.
Ayaş'a bağlı 33 mahalle vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.