Bakan Fidan: İsrail ve destekçileri bedel ödemeli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki göstererek, “İsrail hükümeti ve onu destekleyenlerin bir bedel ödemesi şart” dedi. Fidan, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen “Filistin’in Geleceği” konulu konferansta Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile birlikte konuştu.

Bakan Fidan: İsrail ve destekçileri bedel ödemeli
Yayınlanma:

Gazze’de 70 yıldır süren trajediye dikkat çeken Fidan, uluslararası toplumun bu krizi sonlandırma konusunda başarısız olduğunu söyledi. Son haftalarda artan saldırıların soykırım boyutuna ulaştığını vurgulayan Fidan, “Gözlerimizin önünde bir soykırım yaşanıyor ve uluslararası toplum buna karşı çaresiz kalıyor” diye konuştu.

KADIN VE ÇOCUKLAR SİSTEMATİK OLARAK HEDEF ALINDI

Fidan, Gazze’de çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 42 bin kişinin, İsrail tarafından hedef gözetmeksizin öldürüldüğünü belirtti. Saldırıların sistematik olduğunu vurgulayan Fidan, bazı analistlerin yapay zeka sistemlerinin yanlış hedef belirlediği iddiasını gündeme getirmesini eleştirerek, bunun insanlık değerlerine saygısızlık olduğunu ifade etti. "Bu soykırım gerçeğinin altını kalın çizgilerle çizmeliyiz ve asla unutmamalıyız" dedi.

ULUSLARARASI SİSTEM ÇÖKTÜ

Fidan, Filistin sorununun çözümüne yönelik uluslararası çabaların yetersiz olduğunu belirtti ve “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesini tekrarladı. Batılı ülkelerin sadece belli bir azınlığın çıkarlarını koruduğunu söyleyen Fidan, Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı kayıtsız kalan uluslararası sistemi eleştirdi. İspanya, Slovenya, İrlanda ve Norveç gibi ülkelerin Filistin Devleti’ni tanıma kararlarını ise “asil bir duruş” olarak nitelendirdi.

NETANYAHU, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ UNUTTURDU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son 20 yılda iki devletli çözümü bölgeden unutturduğunu ifade eden Fidan, iki devletli çözümün hem Filistin hem de İsraillilerin güvenliği için zorunlu olduğunu belirtti. İsrail’in güvenlik endişelerini bahane ederek Filistin’e devlet olma hakkını vermediğini söyleyen Fidan, “İki devletli çözüm gerçekleşmedikçe, bölgesel krizler devam edecek” dedi. Uluslararası toplumun iki devletli çözümü desteklemesi gerektiğini de vurguladı.

ATEŞKES ÇAĞRISI VE ABD’NİN TUTUMU

Kahire’de düzenlenen ilk bölgesel zirvede, Avrupa ülkelerinin ateşkes kelimesini kabul etmemesini eleştiren Fidan, ABD’nin ise İsrail’i körü körüne desteklediğini ve bu desteğin bölgesel çözümü zorlaştırdığını belirtti. ABD’de İsrail’i destekleyen iki farklı kanat olduğunu belirten Fidan, bu grupların soykırımı durdurmak için hiçbir şey yapmadığını ifade etti. Ayrıca, Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye insani yardım geçişine izin verilmediğine dikkat çekti.

İSRAİL BEDEL ÖDEMELİ”

Fidan, İsrail’in şu ana kadar ekonomik, askeri veya siyasi olarak bir bedel ödemediğini vurgulayarak, bu bedeli ödemedikçe soykırımın durmayacağını söyledi. Uluslararası toplumun artık harekete geçmesi gerektiğini belirterek, İsrail’e yönelik boykot çağrısında bulundu.

LÜBNAN’A ODAĞIN ARTMASI ENDİŞESİ

Fidan, uluslararası medyanın son dönemde Lübnan’a daha fazla odaklandığını belirterek, Gazze’deki trajedinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise İsrail’in Batı Şeria ve Lübnan’da işlediği savaş suçlarına dikkat çekerek, uluslararası hukukun İsrail’e karşı uygulanmadığını eleştirdi.

ORTA DOĞU’NUN YETERSİZLİĞİ VE KOLEKTİF DURUŞ ÇAĞRISI

Safadi, Orta Doğu’nun Filistin sorununda yeterli çabayı göstermediğini vurguladı ve uluslararası hukukun Gazze ve Lübnan’da uygulanması gerektiğini söyledi. Filistin Devleti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini kabul edecek bir planın uygulanması gerektiğini belirten Safadi, “Gazze’deki acının dindirilmesi için kolektif bir duruş sergilenmeli” dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.