Başkent'in göz bebeği Ankara Kalesi'ndeki çalışmalar sürüyor!
Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi'nde kapsamlı restorasyon ve çevre düzenleme projelerini sürdürüyor. İç Kale'deki 1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma projelerinin tamamlanmasının ardından, 3. Etap'ta önemli çalışmalara imza atılıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan projeler kapsamında, Ankara Kalesi'nin geleceğe güvenli bir şekilde taşınmasını hedefliyor. İç Kale 1. ve 2. Etap projelerinde toplam 160 binada tamamlanan restorasyonun ardından, 3. Etap çalışmalarına geçilmiş durumda. Bu aşamada, 11'i tescilli olmak üzere 80 yapıda sokak sağlıklaştırma ve çevre düzenleme çalışmaları yürütülüyor. Yapılar, cephe ve çatılardan avlu, kapı ve pencere detaylarına kadar titizlikle yenileniyor.
“SUR DUVARLARININ DEKORATİF AYDINLATILMASI” PROJESİ DEVAM EDİYOR
Dış Kale sur duvarlarında da önemli restorasyon faaliyetleri devam ediyor. Hisar Kapı’dan Şark Kale surlarına kadar uzanan alandaki burçlar, çatlakların giderilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla detaylı bir şekilde restore ediliyor. Ayrıca, özgün derzlerin yeniden oluşturulması gibi birçok teknik işlem gerçekleştiriliyor.
Kale'nin estetik ve güvenlik standartlarını yükseltmeyi hedefleyen “Sur Duvarlarının Dekoratif Aydınlatılması” projesi de devam ediyor. Bu proje kapsamında, Ankara Kalesi 416 aydınlatma armatürü ile aydınlatılacak ve Hisar Kapı’daki dairesel burçlara özel günlerde Türk bayrağı ve Atatürk başta olmak üzere 12 farklı desen yansıtılacak. Aydınlatma sisteminin 35-40 kilometre uzaklıktan bile görülebileceği belirtiliyor.
YAPILAN ÇALIŞMALAR ÖDÜL ALDI
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, çalışmaların sıradan onarım işlemlerinin ötesinde, kapsamlı bilimsel bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı. “Çalışmamız ciddi bir bilimsel çalışma ve tüm projelerimiz Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylıdır.” diyen Ödemiş, restorasyon süreçlerinin ev sahiplerinin günlük yaşamını aksatmadan yürütüldüğünü belirtti.
Ödemiş, yapılan çalışmaların uluslararası ödüllerle taçlandığını da sözlerine ekledi. Ankara Kalesi'nin 1. ve 2. Etap restorasyon çalışmaları, "Tarihi Kentler Birliği Başarı Ödülü" ve Roma Tiyatrosu restorasyonu ise "Prof. Dr. Metin Sözen Büyük Koruma Ödülü" ile ödüllendirildi.
Son olarak, sur duvarlarındaki aydınlatma çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü belirten Ödemiş, “Kale aydınlatma projelerinde amacımız, estetik bir görünüm sağlarken kalenin tarihi dokusuna zarar vermemek ve güvenliği artırmaktır.” dedi.
Kaynak:Bülten
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.