Başkent'in simgelerinden Ankara Palas ziyaretçilerine kapılarını açtı!

Ankara'nın göz alıcı tarihi dokusunun simgelerinden biri olan Ankara Palas, müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ramazan bayramına kadar ücretsiz olacak müzenin önünde kuyruklar oluştu.

Başkent'in simgelerinden Ankara Palas ziyaretçilerine kapılarını açtı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

FOTOĞRAFLAR: GAMZE ERDOĞAN

Ankara'nın tarihi yapısının önemli mekanlarından Ankara Palas, müze olarak ziyaretçilere açıldı.

Şehrin merkezinde, Kızılay Meydanı'nın hemen yanında konumlanan Ankara Palas, 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk döneminin mimari ve kültürel sembollerinden biri olarak öne çıkıyor. Osmanlı ve Türk mimarisinin zarif detaylarını barındıran Ankara Palas, pazartesi günleri harici 09:00-17:00 saatleri arasında Ramazan ayına kadar ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilecek.

palas.jpg

Müzede sergilenen seçkileri ise şöyle:

OSMANLI'DA TEKNOLOJİK YENİLİKLER

19. Yüzyılda Osmanlı’ya giren teknolojik yeniliklerin başında telgraf ve fotoğraf makinesi geliyor. Fotoğraf makineleri, ses kayıt cihazları, sinema kameraları ve gramofonlar, kısa sürede dönemin en popüler eğlence araçları haline geliyor. Sağlık evlerinde ve mutfaklarda sıkça kullanılan mekanik ve otomatik aletler, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinde önemli bir yer tutuyor.

SİLAH, SİKKE VE MÜHÜRLER

Silah koleksiyonu bölümünde, Osmanlı'nın çeşitli dönemlerinden kalma silahlar bulunuyor. Bu koleksiyon, geniş bir yelpazede saldırı, savunma ve tören amaçlı silahları içeriyor. Koleksiyonda keserlerden tüfeklere kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan silahlar yer alıyor.

Ankara Palas'ta sergilenen Topkapı Sarayı eserleri, genellikle Osmanlı'nın 19. ve 20. yüzyılının son dönemi silahlarından oluşuyor. Sergide, padişahlara ve önemli devlet adamlarına ait seçkin parçalar dikkat çekiyor.

Topkapı Sarayı'nda bulunan hazine koleksiyonu, Osmanlı hanedanının kıymetli eşyalarını, paralarını ve mücevherlerini barındırıyor. Bu koleksiyon, devletler arası hediyelerle, savaş ganimetleriyle ve satın alınan eserlerle zenginleşiyor. Müzede, Topkapı Sarayı'ndan seçilmiş ve genellikle 18., 19. ve 20. yüzyıla ait eserler sergileniyor.

Koleksiyonlarda, mühürler ve sikkeler de ziyaretçilere sergileniyor. Mühür koleksiyonunda, her padişah için özel olarak üretilen mühürlerin yanı sıra sadrazam ve has odabaşı için de mühürler özel olarak görücüye çıkıyor. Sikke koleksiyonunda ise, devlet hükümdarlarının yer aldığı madeni paralar mevcut.

Ankara'nın tarihine ışık tutarak, ziyaretçilerle buluşturan Ankara Palas açılışının ardından ziyaretçilerini bekliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.