Beypazarı bindallıları kendini unutturmuyor

Anadolu'nun her bölgesinde olduğu gibi Beypazarı yöresinde de geleneksel kadın giysilerinin kullanımı devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Beceri ve Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) tarafından düzenlenen yıl sonu karma sergisinde Beypazarı'na özgü eserler de yer aldı. Sergide, Beypazarı kına gecesi kıyafetlerinin özelliklerini sizler için ustalarından dinledik.

Beypazarı bindallıları kendini unutturmuyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Büyükşehir Belediyesi Beceri ve Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) tarafından düzenlenen yıl sonu karma sergisinde, Beypazarı’nın geleneksel kına gecesi kıyafetleri büyük ilgi gördü. Bindallılar, işlemeleri ve renkleriyle ziyaretçileri büyüledi.

GELENEKSEL İŞLEMELERLE BEZELİ KIYAFETLER

Kursiyerler tarafından titizlikle hazırlanan kıyafetlerde, yörenin geleneksel Türk işi, hesap işi, sorma, tel kırma gibi işleme teknikleri kullanıldı. Her bir kıyafette Beypazarı'nın kendine has motifleri ve renkleri dikkat çekti. Kursiyerler, Beypazarı kına gecesi kıyafetleri hakkında muhabirimize şu bilgileri aktardı:

adsiz-tasarim-2024-06-29t144847-364.png

BEYPAZARI’NIN ÖZGÜN KIYAFETLERİ BİNDALLI

"Beypazarı’nın en önemli yöresel kıyafeti olan bindallı, kadifeden yapılan ve yüzü sırma ile işlenmiş şalvar biçiminde don, salta ve iç gömlekten oluşan bir giysi. Bu kıyafetler, en değerli ziynet eşyası olarak kabul ediliyor. Genellikle kırmızı, bordo, mor ve lacivert rengi kadife kumaşlardan dikilen bindallılar, yaka ön ortasında yırtmaçlı olup, altın ve gümüş rengi metal ipliklerle dival işi işlenmiş durumda. Bele altın veya gümüş kemer takılıyor."

adsiz-tasarim-2024-06-29t144809-978.png

ANADOLU’NUN HER KÖŞESİNDE TERCİH EDİLMEYE DEVAM EDİYOR

Anadolu’nun pek çok yöresinde görülen bindallıların çeşitli modelleri ve işleme motifleri bulunuyor. Beypazarı’nda bindallı elbiseler, genç kızlar ve yeni gelinler tarafından giyiliyor. Günümüzde de gelinler, kına gecelerinde bu geleneksel bindallılara benzer kıyafetler tercih ediyor.

adsiz-tasarim-2024-06-29t144735-510.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.