Beypazarı'nın tarihi baklavacısı: "Tarihi sofraya taşıyor"

Beypazarı’nın meşhur 80 katlı baklavası, incecik yufkaları ve doğal malzemeleriyle damaklarda iz bırakıyor. Kervansaray Ev Baklavacısı yöneticisi Amine Yılmaz, bu eşsiz lezzetin sırrını ve tarihsel önemini anlattı.

Beypazarı'nın tarihi baklavacısı: "Tarihi sofraya taşıyor"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara’nın ilçesi Beypazarı, yalnızca taş evleri ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda damak çatlatan lezzetleriyle de adını duyurmuş bir yer. Bu zengin lezzetlerden biri ise 80 katlı Beypazarı baklavası. Kervansaray Ev Baklavacısı, bu eşsiz lezzeti yıllardır yaşatan önemli adreslerden biri olarak, Beypazarı’nın baklava kültürünü günümüzde de başarıyla temsil ediyor. İşletmenin yöneticilerinden Amine Yılmaz, anadolugazete.com.tr okurları için bu özel tatlının sırlarını anlattı.

20240928-235651-0000.png

"İYİ BİR BEYPAZARI BAKLAVASININ SIRRI..."

Amine Yılmaz, Beypazarı baklavasının diğer baklavalardan farkını şu sözlerle dile getirdi:“ Beypazarı, geleneksel el yapımı baklavasıyla Türkiye’nin dört bir yanında ün kazanmış bir ilçemizdir. Beypazarı baklavası, 80 kat incecik yufkası ile adeta bir sanat eseridir. Bu baklavanın diğerlerinden ayırt edici özelliği, yufkalarının elde açılarak mümkün olan en ince haliyle hazırlanmasıdır.” Yufkaların inceliği ve kat kat dokusu, baklavanın lezzetini benzersiz kılan en önemli detaylardan biri. Her katmanın arasına bolca serilen ceviz, bu zengin katmanlı tatlıya farklı bir aroma kazandırıyor. Amine Yılmaz, kullanılan malzemelerin de bu lezzeti yaratmadaki önemini şu sözlere vurguladı, “İyi bir Beypazarı baklavasının sırrı, kullanılan malzemelerin doğal ve özenle seçilmiş olmasıdır. Bol tereyağı ile katmanlar arasına serilen ceviz, her ısırıkta eşsiz bir tat bırakır.”

20240928-235721-0000.png

"SABIRLA PİŞEN EL YAPIMI LEZZET"

Baklavanın yapımı kadar pişirilmesi de titizlik isteyen bir süreç. Amine Yılmaz, baklavanın çıtır çıtır dokusunu kazanması için düşük ısılarda pişirildiğini şu sözlerle ifade etti, “Pişirme sürecine de büyük özen gösterilir; baklava, düşük ısılarda yavaş yavaş pişirilir ve çıtır çıtır bir doku kazanır.”

"TARİHİ SOFRALARA TAŞIYAN BİR SİMGE"

Beypazarı baklavasının yalnızca bir tatlı değil, aynı zamanda bir gelenek olduğunu hatırlatan Yılmaz, baklavanın geçmişteki özel anlamını da paylaşıyor: “Beypazarı baklavasının bilmediğimiz bir yönü ise, geçmişte bu baklavanın özel günler için yapılıp sadece aile büyüklerine ikram edilmesidir. Hatta bazı kaynaklar, bu inceliğin ve özenin ‘atalara saygı’ ifadesi olarak baklavanın hazırlanışına yansıtıldığını belirtir.”

20240928-235820-0000.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.