Cam sektörü de ithal ürüne yöneldi: KDV'de indirim talebi

Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, 2024’ün ilk üç ayında yapılan zamlardan bu yana sektörün durgun bir süreçten geçtiğini belirterek, camcı esnafının yüksek KDV altında ezildiğini söyledi.

Cam sektörü de ithal ürüne yöneldi: KDV'de indirim talebi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, Şişecam'daki fiyat artışlarından dolayı ithal cama yöneldiklerini ifade ederek, geçen yıl metresini 2 bin liraya yaptıkları cam balkonun bu yıl 3 bin liralara ulaştığını dile getirdi.

Keser, Şişecam’ın ürünlerine gelen zamların yanı sıra ithal cama getirilen kotaların da maliyetleri artırdığını ifade etti. Keser, "İthal camda 50 ton alma kotası var. Ancak camlar ülkeye kilogram olarak giriyor, metre olarak satılıyor. Ürünler kilogram olarak girdiği için vergi de az oluyor. Bundan dolayı daha uygun fiyata alım yapabiliyoruz. Ancak, biz esnaflar, kilogram olarak giren ürünün metre olarak satılmasından şikayetçiyiz." dedi.

untitled-1.jpg

"TOPTANCILAR ZAMLARI YÜKSELTİYOR"

Toptancıların yüksek zam yapmasının esnafı zor durumda bıraktığını ifade eden Keser, "Şişecam yüzde 3 zam yapıyor, toptancı yüzde 15 zam yapıyor. Maliyetimiz yükseldi diye zam yapıyorlar." şeklinde konuştu.

VERGİ İNDİRİMİ TALEBİ

Yüksek KDV oranlarının esnafı zorladığını belirten Keser, yetkililerden vergi indirimi talep etti.

Keser, "Yüzde 20 KDV oranımız çok yüksek. Camcı esnafımız mağdur. Birçok esnafımız dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Maliyetlerimiz çok yüksek." dedi.

ÇIRAKLIK BİTTİ, MESLEK TEHLİKEDE

Çıraklık eğitiminin sona erdiğini ve ustanın yetişmediğini vurgulayan Keser, "Yeni yetişen bir neslimiz yok. Çıraklık bitti. 20 yaşındaki bir insana iş öğretilmez. Bu mesleğin son ustalarıyız. Elemanın yetişmesi çok zor. Mesleğimiz ölmez bir meslek ancak ustalık bitiyor." ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminden bu yana 140 esnafın kaydını sildirdiğini belirten Keser, maliyetlerin çok yükseldiğini ifade ederek, "Bir yıl önce 20 bin liraya çalışan eleman şimdi 50 bin lira istiyor. Devamlı işçi yok. 1-2 ay çalışıyor. İşçinin maliyeti bugün bize 60 bin lira. Küçük esnafı bu fiyatlar kurtarmıyor." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.