Çankaya Belediyesi'nden Ahmet Say anısına iki yeni ödül

Çankaya Belediyesi, edebiyat ve müzik alanında önemli başarılar göstermiş kişi ve kurumları onurlandırmak amacıyla “Ahmet Say Edebiyat ve Müzik Ödülleri”ni başlattı. Bu ödüller, ünlü yazar ve müzikolog Ahmet Say’ın adını yaşatmayı hedefliyor.

Çankaya Belediyesi'nden Ahmet Say anısına iki yeni ödül
Yayınlanma:

"Çankaya Belediyesi Ahmet Say Edebiyat ve Müzik Ödülleri" her yıl, edebiyat ve müzik alanlarında üstün başarılar sergileyen kişi ve kurumlardan birine takdim edilecek. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek ödüllerin kazananları, Ekim ayının ilk haftasında açıklanacak ve ödül töreni 11 Ekim’de MEB Şura Salonu’nda yapılacak.

Edebiyat ödülünün jürisinde, Ali Cengizkan, Aydın Çubukçu, Oğuz Demiralp, Yekta Kopan ve Fahri Özdemir yer alacak. Müzik ödülünün jürisinde ise Çağatay Akyol, Kadir Dursun, Bülent Evcil, Görgün Taner ve Fazıl Say görev alacak. Jüri üyeleri, ödüle değer gördükleri kişi ya da kurumları gerekçeli kararlarıyla açıklayacak ve bu kararlar bir “Onur Defteri”ne kaydedilecek. Her ödül dalında kazananlara 50 bin TL para ödülü ve sanatçı Metin Yurdanur tarafından tasarlanan bir heykelcik verilecek.

Edebiyat alanındaki ödüller, şiir, öykü, roman, deneme ve anı gibi kategorilerde yaşam boyu üstün nitelikli eserler veren kişilere veya edebiyatın toplumsal yerini yücelten katkılar sunan kurumlardan birine verilecek. Müzik ödülleri ise, müziğin toplumsal değerini artırmış, özgün ve çığır açıcı katkılarda bulunmuş kişiler veya kurumlara sunulacak.

Ödüllere aday göstermek, dışarıdan öneri yapmak mümkündür, ancak kişi ve kurumlar kendilerini aday gösteremezler. Adayların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ve ülkemizde kayıtlı bir kurum olmaları gerekmektedir. Seçici kurullar yalnızca uzman sanat ve kültür insanlarından oluşur ve ödüller bir kez kazanan kişilere verildikten sonra tekrar aday gösterilemez.

AHMET SAY KİMDİR?

Ahmet Say, 6 Eylül 1935’te İstanbul’da doğdu. Genç yaşta piyano çalmayı bıraktıktan sonra edebiyat ve müzik alanlarında önemli katkılar sağladı. Almanya’da basın-yayın eğitimi aldıktan sonra Türk Solu dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı ve sonrasında edebiyat dünyasında tanındı. Türkiye Yazıları dergisinin kurucularından biri olarak, entelektüel bir merkez oluşturdu. Edebiyatçılar Derneği’nin kurucu başkanı olarak, düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele etti. Oğlu Fazıl Say’ın müzik yeteneğini destekleyerek, müzik ansiklopedileri ve sözlükler hazırladı.

Ahmet Say, 10 Mayıs 2022’de vefat etti. Hem bir edebiyat insanı hem de müzikolog olarak tanınan Say, genç yeteneklerin destekçisi ve kültürel katkıların öncüsü oldu.

Kaynak:BirGün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.