Çankaya'da Dil Devrimi'nin 92'inci yıl dönümü kutlandı

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Devrimi'nin 92. yıldönümünde gerçekleştirilen ödül törenine ev sahipliği yaptı. Dil Derneği ile işbirliği içinde düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çankaya'da Dil Devrimi'nin 92'inci yıl dönümü kutlandı
Yayınlanma:

Dil Devrimi'nin 92. yılı, Çankaya Belediyesi ve Dil Derneği işbirliğiyle Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen özel bir törenle kutlandı. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in ev sahipliği yaptığı programa; CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Asu Kaya, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, RTÜK CHP Üyesi İlhan Taşçı, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Özsoy, Çankaya Belediyesi meclis üyeleri, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, gazeteci Barış Pehlivan, Çankayalı muhtarlar ve birçok Türkçe gönüllüsü katıldı.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-1.jpg

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in açılış konuşmalarıyla başlayan törende, Sevgi Özel, “Çankaya 1989’dan beri bizim evimiz” diyerek Başkan Güner'e desteklerinden dolayı teşekkür etti ve Dil Devrimi'nin 92. yıldönümünü coşkuyla kutladı.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-10.jpg

ATATÜRK'E VE MÜCADELE ARKADAŞLARINA MİNNET

Çankaya Belediye Başkanı Güner programda yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet tarihimiz aynı zamanda devrimlerimizin de tarihi" diyerek, "Medeni Kanun, Seçme Seçilme Hakkı, Şapka Devrimi, Ölçü Birimleri ve Soyadı Kanunu başta olmak üzere kurtuluştan sonra aynı zamanda çağdaş ve modern bir devletin de kuruluşunun tarihidir" sözlerini kaydetti.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-11.jpg

Başkan Güner konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Şüphesiz ki bu devrimlerin en önemlisi de Dil Devrimidir ve 1 Kasım 1928’de Harf Devrimi ile başlayan ardından Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla devam eden, bugün Birinci Türk Dil Kurultayı ile ilerleyen ve sürüp giden Dil Devriminin bugün itibarıyla 92. yılındayız. 92. Yılında bu büyük devrimi gerçekleştiren büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, mücadele arkadaşlarına büyük bir minnet ve şükran duyuyoruz. Dil Devrimi neden önemlidir çünkü okuduğunu anlamak anladığını kavrayabilmek ve anlatabilmek her şeyin başında gelmekte. Bu millet en dipteki okuma yazma seviyesinden bugün en yükseklere çıkmışsa ve yine bu millet Cumhuriyet Devrimini hatta Kurtuluş Savaşı'nı, öncesini ve sonrasını ilk kendisi anlayabilmiş, özümsemiş ve ardından dünyaya anlatabilmiş ve bugüne kadar yaşatabilmişse Dil Devrimine çok şey borçluyuz. Bu devrimi gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Cumhuriyet Devrimlerini gerçekleştiren kadrolara, 12 Eylül karanlığından sonra Dil Derneği’nde bu karanlığa ışık tutan ve Gazi'nin kurduğu Türk Dil Kurumu’nu gerçek anlamıyla yaşatan Dil Derneği'ne ve emektarlarına çok şey borçluyuz.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-2.jpg

CHP’Lİ BELEDİYELER SAHİP ÇIKACAKTIR

Elbette Çankaya Belediyesi olarak geçmişten bugüne Dil Derneği ile işbirliği içerisinde ve Türk Dili dostlarının yanındayız, olmaya da devam edeceğiz. Ama daha da önemlisi asıl itibarıyla 31 Mart’tan sonra tüm Türkiye’de kırmızıya boyanan bugün sayısı 410’u geçmiş olan Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler bundan sonra daha da güçlü bir şekilde hem Dil Devrimi'ne hem de Dil Derneği'ne sahip çıkacak ve dilimizi sonsuza kadar da yaşatacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle konuşmama son vermek istiyorum: 'Türk Dili dillerin en zenginlerindendir yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır' diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Onu şükranla, minnetle anıyoruz, devrimlerine de sonuna kadar bağlı olacağımızı ilan ediyoruz. Sağ olun var olun."

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-3.jpg

ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ’NÜ GÖNÜL DEMİRCİOĞLU KAZANDI

Gecenin sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Ali Nihat Yavşan'ın üstlendiği etkinlikte, Dil Derneği tarafından verilen Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü kazanan Gönül Demircioğlu, ödülünü Başkan Hüseyin Can Güner'in elinden aldı. Bu yılın Onur Ödülleri ise Prof. Dr. Gülay Nurlu, Dr. Atilla Çağdaş Değer, Şule Aydın ve Metin Turan'a takdim edildi.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-4.jpg

Etkinlikte ayrıca, 26 Eylül 2003 Dil Bayramı'nda hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Kerim Afşar da anılarak saygıyla yad edildi. Gecenin sonunda Muammer Ketencoğlu Folk Dörtlüsü, gerçekleştirdiği dinleti ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

2024-09-26-kultur-dil-devriminin-92-yili-5.jpg

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.