Çankaya'da "Dünyanın Beşibiryerdesi" paneli
Çankaya Belediyesi, ASTAD ve Ankara Kültür Sanat Platformu işbirliğiyle, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen ahşap direkli beş camiyi tanıtan "Dünyanın Beşibiryerdesi" fotoğraf sunumu ve paneline ev sahipliği yaptı.
Çankaya Belediyesi, ASTAD ve Ankara Kültür Sanat Platformu işbirliğiyle, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren "Ahşap Direkli Beş Camii"nin tanıtımı amacıyla "Dünyanın Beşibiryerdesi" adlı bir fotoğraf sunumu ve panel düzenledi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye'nin farklı bölgelerinden uzmanlar ve sanatseverler bir araya geldi.
Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, Afyonkarahisar Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Müdürü Eda Kalaycı ve Kastamonu İl Kültür Müdürlüğü’nden Kamil Serhoşoğlu gibi isimlerin katıldığı etkinlik, fotoğrafçı ve yazar Erol Bektaş’ın açılış konuşmasıyla başladı. 2023 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen Afyonkarahisar Ulu Camii, Ankara Arslanhane Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Camii, Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii ve Kastamonu Kasaba Köyü Camii'ni konu alan fotoğraf sunumuna, ney dinletisi eşlik etti.
Panelin moderatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serpil Bağcı üstlendi. Panelde; Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahşap Direkli Camiler Alan Başkanı Dr. Şule Yıldız Kılıç, ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Nimet Özgönül, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaşar Selçuk Şener ve Prof. Dr. Ali Akın Akyol konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlikte, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen ahşap direkli camilerin mimari yapısı, korunma süreçleri, arkeometrik analizlerin önemi ve fotoğrafçılığın bu eserleri tanıtma ve koruma alanındaki rolü ele alındı. Sanat Tarihçisi ve ASTAD Başkanı Tekin Süllü, etkinliğe katılamadı ancak panelde UNESCO süreci ve ahşap mimarinin önemi, mimarlık ve sanat ilişkisi gibi başlıklarda değerli bilgiler paylaşıldı.
Kaynak:Bülten
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.