Çankaya'nın Gizemli İsmi: Ankara'nın Kalbinde Bir İlçenin Hikayesi

Ankara’nın büyük ve herkes tarafından bilinen ilçesi olan Çankaya, adını nereden aldı?

Çankaya'nın Gizemli İsmi: Ankara'nın Kalbinde Bir İlçenin Hikayesi
Yayınlanma:

Ankara'nın ilçelerinin ismi kendi bünyesinde özgün hikayeleri barındırıyor. Bu sorunun yanıtı, tarihsel olaylarla iç içe geçmiş ilginç bir hikayeye dayanıyor. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına denk gelen bu süreci ilk defa okuyacaksınız.

anadolu-20240701-121038-0000.jpg

ATATÜRK'ÜN İZİNDE BİR İSİM

Çankaya isminin kökeni, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatında ve Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yere sahip. Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın ardından Ankara'da bir yer arayışına girdiğinde, gözünü Çankaya sırtlarına dikmişti. O dönemde bölge, "Yukarı Ayrancı" olarak bilinmekteydi. Ancak, Atatürk'ün burada bir köşk yaptırması ve bu köşkün Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülkenin yönetim merkezi olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, bölgenin adı da Çankaya olarak anılmaya başlandı.

anadolu-20240701-121237-0000.jpg

ÇANKAYA KÖŞKÜ VE CUMHURİYET'İN DOĞUŞU

Atatürk'ün 1921 yılında satın aldığı ve kısa sürede inşa ettirdiği Çankaya Köşkü, Cumhuriyet tarihimizin en önemli olaylarına ev sahipliği yaptı. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı, burada düzenlenen törenle kutlandı. Aynı zamanda, birçok önemli yabancı devlet adamı ve diplomat, Çankaya Köşkü'nde ağırlandı.

ÇANKAYA'NIN KELİME ANLAMI VE TARİHSEL BAĞLANTILAR

"Çankaya" kelimesinin kökeni, Türkçede "çan" (zirve, yüksek tepe) ve "kaya" (büyük taş, kaya) sözcüklerinin birleşiminden geliyor. Bölgenin coğrafi yapısına da uygun olan Çankaya, Ankara'nın yüksek kesimlerinde yer alarak şehrin birçok noktasına hakim konumda yer alıyor.

anadolu-20240701-121112-0000.jpg

ÇANKAYA'NIN MODERN YÜZÜ

Bugün Çankaya, Ankara'nın en gelişmiş ve kozmopolit ilçelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın dört bir yanından gelen insanları ağırlayan Çankaya, kültürel etkinlikler, büyükelçilikler, üniversiteler ve ticaret merkezleriyle Başkent'in kalbinin attığı yer olarak tanınıyor.

BİR İLÇEDEN FAZLASI: ÇANKAYA'NIN GELECEĞİ

Çankaya, tarihi ve kültürel mirasıyla, sadece bir ilçe değil, aynı zamanda Türkiye'nin modern yüzünü temsil eden bir semboldür. Bugün, Atatürk'ün mirası olan Çankaya Köşkü, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi olarak kullanılmaya devam ederken, bölge de modernleşme ve gelişimini sürdürüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.