Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. kuruluş yıl dönümü Ankara’da kutlandı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluş yıl dönümü, Ankara’da düzenlenen görkemli bir resepsiyonla kutlandı. Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin'in ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve davetli katıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. kuruluş yıl dönümü Ankara’da kutlandı
Yayınlanma:

Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen resepsiyon, Büyükelçi Shaobin'in davetlileri kapıda karşılaması ile başladı. Ardından, iki ülkenin milli marşları çalınarak törende resmi açılış yapıldı. Etkinlikte, Çin ile Türkiye arasındaki tarihi ve dostane ilişkilere vurgu yapılırken, iki ülkenin medeniyet birikimi ve ortak iş birliği süreçleri ön plana çıkarıldı.

BÜYÜKELÇİ SHAOBİN’DEN ÇİN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE VURGU

Resepsiyonda konuşan Çin Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye ile Çin’in kadim ve köklü medeniyetlere sahip ülkeler olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin ilişkilerinin İpek Yolu'na dayandığını belirtti. Shaobin, “Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan İpek Yolu, iki milleti birbirine bağlamış, karşılıklı alışveriş ve dostane temaslar tarihe geçmiştir. Son yıllarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in liderliğinde ikili ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor” ifadelerini kullandı.

Shaobin, iki ülkenin temel hassasiyetlerinin karşılıklı desteklendiğini ve stratejik iş birliğinin her geçen gün daha da derinleştiğini belirterek, “Yeni koşullar altında, kapsamlı ve üst düzey bir Çin-Türkiye ilişkisinin kurulması her iki ülkenin ve halklarının çıkarlarına uygundur” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK: "TÜRKİYE VE ÇİN'İN İŞ BİRLİĞİ GİDEREK GÜÇLENİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, “Çin Hükümetine ve halkına en içten tebriklerimi sunuyorum. Türkiye ve Çin, köklü tarihler, güçlü kültürel bağlar ve kadim medeniyet geçmişi ile binlerce yıllık etkileşime sahiptir. İkili ilişkilerimiz, sağlam temeller üzerinde yükseliyor” dedi.

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki üst düzey görüşmelerin ülkeler arası ilişkileri hızlandırdığını ve bu çerçevede yakında Çin’i ziyaret edeceğini açıkladı. Çin’in Türkiye için Asya’daki en büyük, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Şimşek, ticaret hacminin dengeli bir şekilde gelişmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

EKONOMİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLER GÜÇLENİYOR

Şimşek ayrıca, Çinli yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını ve iş birliğinin yapay zeka, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve finans gibi alanlarda da güçlendirilmesini hedeflediklerini söyledi. Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısındaki artışın memnuniyet verici olduğunu ekleyen Şimşek, “Yeniden Asya girişimimiz kapsamında Çin’le ilişkilerimizi daha ileri noktalara taşıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.