Çubuk'a özgü ev tipi turşu üretim tesisi: Gelenekten sofralara uzanan lezzet

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yer alan ve yöresel üretimiyle ün kazanan Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, hem ilçe halkının geçim kaynağına önemli bir katkı sunuyor hem de sofralara eşsiz bir lezzet getiriyor.

Çubuk'a özgü ev tipi turşu üretim tesisi: Gelenekten sofralara uzanan lezzet
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Bu tesiste, başta ünlü "Çubuk Turşusu" olmak üzere 25 çeşit turşu üretiliyor. Coğrafi işaret tesciline sahip olan Çubuk Turşusu, organik olarak yetiştirilen salatalıkların geleneksel yöntemlerle işlenmesiyle hazırlanıyor.

imgm4060-scaled.jpg

ÜRETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ

Çubuk Turşusu’nun üretimi mart ve nisan aylarında başlıyor. Bu dönemde ekilen salatalıkların hasadı, yaklaşık dört ay sonra yapılıyor. Hasat edilen salatalıklar, Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'ne getirilerek üretime hazırlanıyor. İlk aşamada elek makinesinden geçen salatalıklar, boyutlarına göre ayrılıyor. Yıkama ve fırçalama işlemlerinin ardından turşu suyunu çekmeleri için iğnelenen salatalıklar, tenekelere doldurulup kurulum aşamasına geçiyor.

imgm4632-scaled.jpg

KURULUM AŞAMASI

Salatalıklar, içlerine konulan dereotu, acı biber, sarımsak ve defne yaprağı gibi lezzet vericilerle birlikte tuzlu su ve üzüm sirkesi ile tenekelere dolduruluyor. Fermente olabilmesi için 1 gün boyunca ağzı açık şekilde bekletilen turşular, bir aylık bekleme sürecinin ardından tüketim için hazır hale geliyor.

imgm4896-scaled.jpg

TEST VE SUNUM

Turşular, dağıtıma çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olup olmadıkları test ediliyor. Asetik, tuz ve pH tayinleri yapılarak, kalite kontrolünden geçirilen turşular, hijyenik kavanozlara yerleştirilip siparişler için hazırlanıyor. Coğrafi işaret belgesi ile tescilli olan Çubuk Turşusu, titiz bir üretim sürecinden geçtikten sonra sofralara ulaşıyor.

img-20240912-111406.jpg

Fabrika çalışanı Satıağa Özkan, ev hanımı olarak evde kurduğu turşuyu değiştirmeden aynı şekilde fabrikada da kurduklarını söyledi.

Özkan, büyüklerinden öğrendiği şekli ile hiç bir katkı maddesi koymadan fabrikasyon yöntemlerin kullanıldığını ifade etti.

img-20240912-111506.jpg

Çubuk Turşusu’nun üretim süreci, geleneksel yöntemlerin modern tesislerde uygulanarak halkın sofrasına güvenle sunulmasını sağlıyor. Yöre halkının geçim kaynağı olan bu üretim, aynı zamanda Ankara mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.