Çubuk'ta besicilerin koyun kırkma mesaisi
Ankara'nın Çubuk ilçesinde besiciler, havaların iyice ısındığı bugünlerde küçükbaş hayvanlarının yünlerini kırkıp yaz öncesi bakımlarını yapıyor.
Besiciler, sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin artması için yapılan kırkma işleminin telaşını yaşıyor.
İlçeye bağlı kırsal Akkuzulu Mahallesi'nde "kırklık" adı verilen özel makasla koyunlarını tıraş eden besiciler, hayvanları sıcak havalarda serinletiyor. Besiciler, kırkım işlemiyle, aşı ve ilaçlarla hayvanlarını hastalıklara karşı da korumaya alıyor.
Besici Gürkan Mıhlı, havaların ısınmaya başlamasıyla koyunların rahat etmeleri için yünlerinin kırkıldığını aktardı.
Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını, sürüsünde 400'e yakın hayvanın bulunduğunu ifade eden Mıhlı, kırkılmayan koyunlar sıcaktan dolayı iyi beslenemediğini ve et veriminin düştüğüne dikkati çekti.
Mayıs ile haziran aylarında kırkım işleminin yapıldığın kaydeden Mıhlı," Havalar iyice ısınmadan bu işlemi yapmamız gerekiyor. El makasıyla kırkımları yapıyorum. Elektrikli olanlar var ama onları kullanmıyoruz." dedi.
Mıhlı, elde ettikleri yünü yatak, yorgan ve yastıklarda kendi ihtiyaçları için kullandıklarını da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.