Cumhurbaşkanlığının 2025 Yılı Bütçesi TBMM'de görüşüldü: Bütçeden 16,9 milyar TL ayrıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sundu. Yılmaz, bütçenin değişen küresel dinamiklere ve Türkiye’nin önceliklerine uygun şekilde, bölgesel ve küresel hedeflere göre hazırlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığının 2025 Yılı Bütçesi TBMM'de görüşüldü: Bütçeden 16,9 milyar TL ayrıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Yılmaz, Türkiye’nin stratejik hedeflerine ulaşması için yapılan çalışmaları özetledi ve bütçe detaylarını paylaştı. 2025 yılında Cumhurbaşkanlığı bütçesi için 16,9 milyar lira ödenek ayrıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı’nın, devletin stratejik hedeflerini hayata geçiren ve toplumsal refahı artırmayı hedefleyen çalışmaların merkezinde olduğunu ifade etti. Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığı, belirlenen makro hedefler doğrultusunda kurumların koordinasyonunu sağlarken faaliyetlerin ilerlemesini takip etmekte ve gerektiğinde güncellemeler yapmaktadır." ifadelerini kullandı.

NÜFUS VE SİBER GÜVENLİK ALANINDA YENİ YAPILANMALAR

Cevdet Yılmaz, Nüfus Politikaları Kurulu kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirtti. Ayrıca, Siber Güvenlik Başkanlığı adıyla yeni bir teşkilatın kurulacağını duyurdu.

"Bu teşkilat, siber güvenlik süreçlerini düzenleyecek, ürün ve firmaları akredite edecek, güçlü bir altyapıyla vatandaşlarımızın ve firmalarımızın güvenliğini sağlayacak şekilde yapılandırılacak."

2025 BÜTÇESİNİN DETAYLARI

2025 yılında Cumhurbaşkanlığı bütçesi için 16,9 milyar lira ödenek ayrıldığını açıklayan Yılmaz, bu bütçenin yüzde 50’sinin Barışı Destekleme Faaliyetleri, acil destek giderleri ve bağlı ofislerin çalışmalarını finanse etmek üzere kullanılacağını belirtti. Geri kalan ödenek ise kamuya sunulan ücretsiz hizmetlerde değerlendirilecek.

MİLLET KÜTÜPHANESİ'NİN ETKİN KULLANIMI

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne de bütçeden pay ayrıldığını belirten Yılmaz, kütüphanenin günlük 4 ila 12 bin arasında ziyaretçi ağırladığını ve bugüne kadar 6,3 milyon ziyaretçiye ulaştığını aktardı. Ayrıca, yeni uygulanan Entegre Kitap Taşıma Sistemi sayesinde depolardaki 1 milyon kitap, hızlıca okuyuculara ulaştırılıyor.

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SAVUNMA SANAYİSİ

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde liderlik yaptığını, e-Devlet platformunun 8 bin 300’den fazla hizmetle 66 milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa Komisyonu’nun 2024 e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda 37 ülke arasında 10. sırada yer aldığını vurguladı.

Savunma sanayisindeki gelişmelere de değinen Yılmaz, 2002’de 62 olan savunma projelerinin, bugün yüzde 80 yerlilik oranıyla 1132’ye ulaştığını belirtti. Türkiye’nin savunma ihracatında dünyada 11. sıraya yükseldiğini ve ürünlerin 185 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, kamu diplomasisi, dezenformasyonla mücadele ve toplumla devlet arasında iletişim sağlama görevini sürdürüyor. CİMER’in 2023 depreminde hızlı müdahale sağlamak için “Deprem Acil” butonunu devreye aldığını hatırlatan Yılmaz, başvuruların daha kolay yapılması için 2025 yılında CİMER mobil uygulamasının geliştirilmesinin planlandığını söyledi.

Yılmaz, İletişim Başkanlığı bütçesinin 2025 yılında 6,1 milyar lira olarak belirlendiğini ve bu kapsamda 5. Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’nin düzenleneceğini sözlerine ekledi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NIN FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son bir yıl içinde sağladığı manevi danışmanlık hizmetleriyle 3,5 milyon kişiye ulaşıldığını ve sağlık tesisleri ile ceza infaz kurumlarında yapılan yaklaşık 26 bin etkinlikle 1 milyon kişiye destek sunulduğunu açıkladı. Ayrıca, Hac ve Umre organizasyonları sayesinde 937 bin kişinin ibadetlerini güvenli ve usulüne uygun şekilde gerçekleştirmesinin sağlandığını belirten Yılmaz, Diyanet’e 2024 yılında Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından “En Disiplinli Hac Organizasyonu” ödülü verildiğini vurguladı. Dini yayınlar alanında 63 Türkçe eser ve 23 farklı dilde 114 eser üretildi, 2 milyon 115 bin eser ücretsiz dağıtıldı. Ayrıca, "İslam Nedir" serisi, 19 dilde dijital platformlarda küresel erişim sağladı. Diyanet’in 2023 yılı bütçesi 47,9 milyar TL iken, 2024 yılı başlangıç ödeneği 91,8 milyar TL olarak belirlendi, 2025 için ise 130,1 milyar TL ödenek teklif edildi.

MİLLİ SARAYLAR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, tarihi ve kültürel mirası koruma görevini sürdürüyor. Yılmaz, 2024 yılında Ankara Palas’ın müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldığını ve Topkapı Sarayı’ndaki gece müzeciliği uygulamasının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Yıldız Sarayı da 6 yıl süren restorasyon sonrası Cumhurbaşkanının katılımıyla açıldı ve büyük ilgi gördü. 2025 yılı için bu alanda 3,1 milyar TL ödenek tahsis edilecek.

DEVLET ARŞİVLERİ BAŞKANLIĞI

Devlet Arşivleri Başkanlığı, 2023-2024 yıllarında 4,9 milyon belge tasnif etti, 109 bin otantik belge restore etti ve 7 milyon belgeyi dijital ortama aktardı. Ayrıca, arşivlerin korunması ve araştırmacıların hızlı erişimini sağlamak amacıyla Bütünleşik Arşiv Yönetim Sistemi hayata geçirildi. Başkanlık, 14 ülke ile uluslararası işbirliği protokolleri imzaladı. 2023 yılı arşiv bütçesi 480 milyon TL olup, 2024 yılı için 858 milyon TL, 2025 için ise 1,2 milyar TL ödenek ayrılması planlanıyor.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI

Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye'nin savunma sanayisini güçlendirmek ve yerli üretimi artırmak amacıyla 22 yılda büyük bir dönüşüm geçirdi. Savunma projeleri sayısı 1132'ye ulaşırken, yerli üretim oranı yüzde 80’i buldu. AR-GE için ayrılan yıllık bütçe 2,6 milyar doları geçti. Türkiye, 2023 yılında 5,5 milyar dolarlık savunma ihracatı yaptı ve dünyada 11. sıraya yükseldi. Ayrıca, Türkiye'nin ilk yerli uydusu TÜRKSAT 6A uzaya fırlatıldı ve milli İHA’lar ile SİHA’lar önemli başarılar elde etti. Savunma sanayiinin insan kaynakları alanında Milli Yetkinlik Hamlesi Projesi başlatıldı.

MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin lider kadrolarına yönelik başarılı operasyonlar gerçekleştirdi. Yılmaz, MİT'in FETÖ yapılanmasına karşı yürüttüğü mücadeleye de dikkat çekerek, örgütlerin yurtiçindeki faaliyetlerinin büyük ölçüde kısıtlandığını belirtti. Ayrıca, MİT, uluslararası alanda barış ve güvenliği desteklemek amacıyla önemli esir takası ve istihbarat işbirlikleri gerçekleştirdi.

Yılmaz, ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na tevdi edilen 893 önergenin yüzde 88’ine yanıt verildiğini ve önümüzdeki dönemde bu hassasiyetin devam edeceğini söyledi. Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı kurumları strateji geliştirme, uygulama ve koordinasyon alanlarında sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.