Dövme artık tabu değil, sanat oldu

Dövme yapımının çok eskiye dayandığı eski zamanlarda savaşçıların kendilerini yansıtmak için kullandığı ve zamanla gelişerek günümüze kadar geldiğini belirten Dövmeci Halis, Türkiye’nin de dövme sektöründe geliştirdiğini söyledi.

Dövme artık tabu değil, sanat oldu
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Ankarada 6 yıldır dövme yapan, meslekte ise 16 yılını deviren Halis Güpür, Türkiye'de dövmecilik sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Güpür, "Dövme artık tabu olmaktan çıktı. Her kesimden insan dövme yaptırıyor. Bu da dövme sanatının daha da gelişmesine olanak sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Dövmecilerin çoğunun ressam olduğunu da sözlerine ekleyen Güpür, "Dövmecilik de bir sanat. Bu nedenle iyi bir dövmeci olmak için iyi bir ressam olmanın şart olduğunu düşünüyorum" diyerek resim sanatının güzelliğine değindi.

dovme1.jpg

İKİ GRUP DÖVMECİ VAR

Türkiye'nin dövmedeki durumunu değerlendiren Güpür, "Türkiye'de dövmecileri 2 gruba ayırmak gerekiyor. Çok profesyonel dövmeciler var. Bunlar Avrupa’da meslek olarak eğitim almış kişiler, bir de benim gibi kendini eğitenler var. Ben resim yapmayı çok seviyorum ve bunun dövmeye yansıtılmasını daha cazip buldum ve bu şekilde dövme sektörüne adım attım. Resim bilgisi olan insanların dövmeyi de yapabileceğine inanıyorum. sektörde kendimi geliştirerek bu seviyeye ulaştım” şeklinde konuştu.

dovme2.jpg

"TÜRKİYE'DE SON5 YILDA DÖVME SANATI GELİŞTİ"

Türkiye'de son 5 yıldır bir dövme kültürünün geliştiğini, bir çok dövme sanatçısının Avrupa’da bu mesleği icra ettiğini ve her kesime ulaştığını, artık 40-50-60 yaşındaki insanların da dövme yaptırdığını belirten Dövmeci Halis, “Stüdyoya her kesimden insan geliyor. 14 yaşındaki bireyler de yaptırmak istiyor fakat biz 18 yaşın altındaki bireylere dövme yapmıyoruz. Ancak aile bireyleri ile geldiği zaman ebeveynlerin onayı ile yapabiliriz. Bu bireylere de doğru yönlendirme yapmak zorundayız. Çünkü yaptıracakları dövme, meslek seçimlerini etkileyeceğinden bölgeyi ona göre belirlemeliyiz. Bu yönlendirmeler çok önemli” diyerek bilinçli bir yaklaşımın önemini vurguladı.

dovme.jpg

"İSİM DÖVMLERİ ZORLUYOR"

Meslekteki yaşadığı zorluğun isim dövmesi yaptıran bireylerin değişen kararları olduğunu ifade eden Güpür, “İsim dövmesi adeta bir baş belasıdır. Evlilerin dahi yaptırmasını önermiyoruz. Önce bir hevesle, aşkla tutkuyla gelip isim yazdırıyorlar, bir süre sonra isimleri silmek istiyorlar. Tabii ki talepleri karşılamak zorundayız fakat üzücü bir durum oluyor. Özellikle isim yazdırmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. İnsanlara önerim lütfen dövme yapmadan önce neden yapmak istediğinizi, emin olup olmadığınızı, hayat boyu bu dövmeyle yaşamaya kararlı olup olmadığınızı sorgulayın” açıklamalarında bulundu.

Dövmeci Halis, dövme yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulunarak, "Dövme yaptırmak ciddi bir karar. Bu nedenle yaptırmadan önce neden dövme yaptırmak istediğinizi, emin olup olmadığınızı iyi düşünmeniz gerekiyor. Doğru yönlendirme yapan iyi bir dövmeci hijyen şartları, fiziki ortamı bizzat görüp değerlendirdikten sonra karar vermekte fayda var” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum