Eğitim-Sen'den MEB'e çağrı: "Eğitim hakkı bir avuç zenginin özelinde değildir"

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında yoksulluğun eğitimi vurduğunun altını çizdi. Yoksul öğrencilerin eğitim hakkından mahrum bırakıldığını söyleyen Irmak, "Eğitim zorunlu ve parasızdır." dedi.

Eğitim-Sen'den MEB'e çağrı: "Eğitim hakkı bir avuç zenginin özelinde değildir"
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında yoksulluğun eğitimi vurduğunun altını çizdi. Yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alındığını vurgulayan Irmak, “Bir Okul Çantası Kaç Liraya Doluyor?” başlıklı açıklamasında, çocukların eğitim için gereken en temel malzemelere bile ulaşmakta zorlandığını belirtti.

"YOKSULLUK HER KESİMİ VURUYOR, AMA EĞİTİMİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR"

Irmak, yaptığı açıklamada, enflasyonun özellikle kırtasiye ürünlerinde devasa bir artışa neden olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yoksulluk her kesimi vuruyor ama daha çok eğitimi vuruyor. Yoksul ailelerin çocukları eğitim hakkından oluyorlar. En son açıklanan enflasyon rakamlarına göre, defter, çanta gibi temel ihtiyaçlarda enflasyon yüzde 121’e ulaştı. Bugün burada bir çocuğun en ucuz yerden alınmış kırtasiye malzemelerini görüyorsunuz. Bir okul çantası 6 bin 300 TL.”

Irmak, Türkiye’de nüfusun yüzde 70’inin asgari ücretle geçinmeye çalıştığını belirterek, bir öğrencinin en düşük aylık giderinin 4-5 bin TL olduğunu, bu rakamın bazı okullarda 25 bin TL’ye kadar çıkabildiğini kaydetti. Özel okullardaki kitap fiyatlarının 25 bin TL’ye ulaştığını ifade eden Irmak, “Özel okullarda fiyatlar 300 binden bir milyona kadar ulaşıyor. Peki, bu paraları kim verebiliyor? Bir avuç zengin. Yoksul aile çocukları ise kendi yoksulluklarına terk ediliyor.” dedi.

egitimsen1.jpg

"EĞİTİM ZORUNLU VE PARASIZDIR"

Anayasa'nın eğitim hakkını garanti altına aldığını hatırlatan Irmak, devletin bu yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurguladı.

“Bu ülkede herkes biliyor ve biz de biliyoruz ki eğitim zorunlu ve parasızdır. Her konuda anayasa ihlalleri yapıldığı gibi, eğitimde de bu ihlaller yapılıyor. Yoksullar, emekçiler, bu sistemin en ağır yükünü sırtlıyor. Çiftçiler tarlalarına ürünlerini dökerken, ülkenin kaynakları bir avuç sermayeye peşkeş çekiliyor.”

Irmak, kısa süre önce yayınlanan bir genelgeyle okullardaki temizlik hizmetlerinin 32 saatten 22 saate düşürüldüğünü, bunun halk sağlığı açısından büyük bir sorun yaratacağını belirtti. Taşımalı eğitim sisteminin kaldırıldığını, yoksul çocuklara sağlanan yemek yardımlarının geri çekildiğini ifade etti.

egitimsen3.jpg

"EĞİTİM BİR HAKTIR, SATILAMAZ!"

Irmak, açlık ve yoksulluğun öğrenciler üzerinde yarattığı psikolojik baskıya da dikkat çekerek, “Okula aç giden bir çocuk, beynini de aç bırakıyor. Yeterince başarı gösteremiyor, psikolojik çöküntü yaşıyor. Yanında meyve yiyen bir arkadaşının yanında eziklik hissediyor. Bu yalnızca öğrenciyi değil, ailesini de etkiliyor” ifadelerini kullandı.

"2023 YILINDA YAKLAŞIK 900 BİN ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYİ TERK ETTİ"

Yükseköğretimde de benzer sorunların yaşandığını belirten Irmak, “Geçen yıl yaklaşık 900 bin öğrenci üniversiteyi terk etti. Bunların yüzde 90’ı ekonomik sorunlar nedeniyle eğitimine devam edemiyor. Bir ülkenin eğitimdeki durumu, gelecekte savrulacağı noktayı da gösterir. Okullara bütçe gönderilsin, yoksul öğrencilerin eğitim hakkı sağlansın. Eğitim herkes için haktır.” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.