Ekonomik kriz okul çantalarına da vurdu!
Ankara Çantacılar Sokağı esnafı, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, geçmiş yıllarda aynı dönemde yapılan satışları arıyor.
Ankara Çantacılar Sokağı esnafı, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, geçmiş yıllarda aynı dönemde yapılan satışları arıyor. Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, "Artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesiyle tüketici alternatif ürün arayışına giriyor. Okul çantasının yenisini almakta zorlanan tüketici, çareyi eskisini onartmakta buluyor." dedi.
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okul çantası satış sezonunda bu yıl büyük durgunluk yaşandığını belirten Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, "Ankara’nın hatta Türkiye’nin çanta tedarikinde önemli bir yere sahip olan Çantacılar Çarşısı'nda 500'e yakın üretici, toptancı ve perakendeci olmak üzere dükkan ve atölye var. Çanta üretimimiz hem çeşitlilik bakımından hem de standart kriterleri ve kalitede çok ileriye gitti. Ürünlerimiz tescilli olup, tüketici sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmiyor. Geçen yıllar bu dönemde Çantacılar Sokağımızda büyük bir yoğunluk oluyordu, ama bu yıl işler çok durgun. Burası Ankara'nın merkezi, ulaşımı kolay. Burada çeşit bol, fiyatlar uygun, her bütçeye göre ürün var. Ama gelin görün ki dükkanlarımız müşteri bekliyor. Sokakta, toptancı ve perakendeci beklediği işi yapamıyor, daralma var. En iyi iş yapanlar imalatçılar ve tamirciler. Artan fiyatlar ve alım gücü düşen ve yeni okul çantası alamayan tüketici artık okul çantasının en uzun şekilde kullanılmasına gayret gösteriyor. Bozulan, sökülen, kırılan ürünler sokakta esnafımız tarafından tamir ediliyor." ifadelerini kullandı.
TADİLATTA BİLE PAZARLIK YAPILIYOR
Çantacılar Sokağı esnafı, 43 yıldır çanta imalat, tamir ve satış işi ile uğraştığını söyleyen Özcan Özer, "Çanta tamirinde artış var ancak tamir ücretleri bile müşteri tarafından fazla bulunuyor. Ortalama bir fermuar tamiri 70-100 lira fakat müşteri bu bedele bile çok diyor. Burada malzeme bedeli ve işçilik oldukça uygunken müşteri tamirde bile pazarlık yapıyor. Oysa çantasın yenisi en az 500-800 TL, bin TL'nin üzerinde." dedi.
Sektöre 35 yıldan fazla hizmet verdiğini vurgulayan Murat Özsöz de, "Çantalarımız lisanslı yani orijinal markalı, garantili, kanserojen madde içermeyen malzemelerden yapılmış olarak 500-1100 TL arasında değişiyor. Satışlarımız geçen seneye göre neredeyse yüzde 200 düştü diyebiliriz. Şu an satış sezonumuz ancak görüldüğü gibi sokak, çarşı boş. Geçen sene bu zamanlarda mağazada beş personel çalışıyorken şu an iki kişi çalışıyoruz. Bir anaokulu çantası 500 TL. İlkokul öğrencileri ve lise ile üniversite için fiyatlar katlanıyor. Zincir marketlerin istediği ürünü rahatlıkla satabilmesinden dolayı bizim işimiz engelleniyor. Alışveriş merkezlerindeki serin konforlu yapı nedeniyle vatandaş sokakta, çarşı çarşı gezmek istemiyor." diye konuştu.
Çantacı Necati Çetin ise 27 yıldır sokakta çanta işi yaptığını belirterek, şunları ifade etti: "Bu zamana kadar böyle sıkıntılı bir dönem görmedim. KDV artışı ve fiyat artışlarına dayalı sattığımız ürünü yerine koyamamak, insanların alım gücünün azalması bizi çok zor durumda bıraktı. Sokağımızda müşteri anlamında gözle görülür bir düşüş var. Sabahtan beri üç müşterimiz geldi, siftah yaptık ancak beklenen yoğunluk, hareketlilik yok. Piyasada durgunluk var, önümüzü göremiyoruz. Toptancıyım, anaokulundan üniversiteye kadar her yaş grubuna uygun çantalarımız var. Toptan satışlarımız 250 TL'den başlıyor bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu dönemde para kazanıp sürüm yapamazsak diğer aylar ne olacak. Seyahat çantalarında da durgunluk var. AVM'ler ve zincir marketler de bizleri çok etkiledi."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.