Enfes lezzeti ile Ankara'nın Yazma Çöreği
Anadolu sofralarında sıkça yer bulan hamur işi yiyecekler, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan Yazma Çöreği de Ankara'ya ait muhteşem lezzetlerden biri. İşte Yazma Çöreği'nin tarifi...
Ankara'ya ait olan ve Ankara halkının çay saatlerinde sıkça tercih ettiği bir hamur işi olan Yazma Çöreği, bir kez yaptıktan sonra tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz tarzda bir atıştırmalık. İster kahvaltıda isterse çay saatlerinde büyük küçük herkesin severek tüketeceği bu çörek vazgeçilmeziniz olacak.
MİSAFİR MENÜLERİNİN ARANAN LEZZETİ
Hamur işi seven herkesin bayıla bayıla yediği Yazma Çöreği, hem kahvaltı sofralarının hem de beş çaylarının vazgeçilmezi olacak. Yazma Çöreği, çayın yanında tek başına tüketilebileceği gibi gün sofralarında kısır tabaklarında mükemmel bir eşlikçi haline geliyor. Yapıldıktan sonraki kat kat görüntüsüyle ağızları sulandıran bu çörek, tekrar tekrar yapılmak istenecek.
Özel günlerin yıldız tarifi olacak Yazma Çöreği'ni, servis edildiği andan itibaren ilk defa yiyecek olan kişiler çok beğenecek. Ankara'nın birçok lezzetli yiyecekleri gibi Yazma Çöreği de tarifini bilmeyenler için merak konusu olacak. Bu muhteşem lezzetin tarifini yiyen herkes isteyecek.
YAZMA ÇÖREĞİ TARİFİ
Pişirildiğinde kat kat olan mis gibi Yazma Çöreği için ihtiyaç olan malzemeler sırasıyla şunlar:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 5,5 su bardağı un
Yazma Çöreği'ne başlarken ilk olarak, ılık su ve süt hamur yoğurma kabına dökülür. Daha sonra içerisine kuru maya ve şeker eklenerek karıştırılır. Maya kabarınca kontrollü bir şekilde azar azar un ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri streçle kapatılan hamur, 30 dakika mayalanmaya bırakılır. Sonrasında tereyağı uygun bir tavaya alınıp eritilir ve içine sıvı yağ da konulur. Mayalanan hamur hafif unlanmış tezgaha alınır ardından 3 eşit bezeye bölünür. Her beze ayrı ayrı hafif unlanmış tezgahta yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Açılan hamurun üzerine tereyağlı karışımdan sürülür ve açılan diğer hamurlar aralarına yağ sürülerek üst üste konur. Tüm açılan hamurların arası yağlanıp üst üste konduktan sonra 15 dakika dinlenmeye bırakılır. En son merdane yardımı ile açılıp tepsiye döşenen çörek üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır hale gelir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.