Eymir Gölü'ndeki toplu balık ölümleri için çalışma başlatılıyor
ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, Eymir Gölü'nde son zamanlarda artan balık ölümlerine karşı yeni bir çalışma başlattıklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak göldeki ekolojik dengeyi iyileştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, bu kapsamda 1 yıl içinde göldeki sazan balıklarının yüzde 75'inin seyreltilmesinin planlandığını belirtti.
Aynı zamanda ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Müdürü olan Prof. Dr. Beklioğlu, Eymir Gölü'ndeki balık ölümleriyle ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Suya karışan evsel ve tarımsal atıkların, balık ölümlerinin temel nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Beklioğlu, göllere dökülen atık suların içerdiği yüksek azot ve fosforun sudaki planktonların artmasına ve dolayısıyla oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğunu ifade etti. Bu durumun balık ölümlerine yol açtığını belirten Beklioğlu, havzalardan göllere atık su bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti.
"SAZAN BALIKLARI GÖLÜN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZUYOR"
Eymir Gölü'nde sazan balıklarının artış gösterdiğini ve bunun göldeki ekolojik yapıyı olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Beklioğlu, suyun dibindeki çamuru karıştıran sazan balıklarının planktonların çoğalmasına neden olarak oksijen seviyesini daha da düşürdüğünü ifade etti.
1996'dan bu yana Eymir ve Mogan göllerinde yapılan incelemeler sonucu, Eymir Gölü'nde sazan balıklarının seyreltildiği dönemlerde ekolojik yapının iyileştiğini ve su bitkilerinin geri döndüğünü belirten Prof. Dr. Beklioğlu, "Tarım ve Orman Bakanlığı ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdik ve bir protokol imzalayarak Eymir Gölü'ndeki sazan balıklarını azaltmayı planlıyoruz. 1 yıllık süreçte bu balıkların yüzde 75'ini seyreltmeyi hedefliyoruz. Bu model, Türkiye'deki diğer göller için de bir örnek teşkil edecek" dedi.
BALIKÇILAR KİRLİLİK VE KOKUDAN ŞİKAYETÇİ
Eymir Gölü'nde balıkçılık yapan vatandaşlar da gölde artan kirlilik ve kötü koku nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirdi. Uzun yıllardır Eymir Gölü'nde balık avladığını belirten Ali Haydar Ataş, son zamanlarda balık ölümlerinin arttığını ve balık avlamanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti.
Bir başka balıkçı Tunç Cihan Özgül de göldeki kirlilik nedeniyle artık balık tutmayı bıraktığını ve gölden yayılan kötü koku nedeniyle üzüntü duyduğunu belirterek, "Eymir Gölü'nde daha önce hiç bu kadar balık ölümü ve kirlilik görmemiştim. Balıkların büyük çoğunluğu turna balıklarıydı ve maalesef artık Eymir Gölü'nde balık tutmak istemiyoruz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.