Fernas Maden işçileri Ankara’da haklarını arıyor: ''Hakkımızı alana dek mücadele edeceğiz''
Fernas Madencilikte sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin direnişi devam ediyor. Çalışma koşullarının uygunsuz olduğunu söyleyen işçi Ömer Kına, sendikal haklarını korumak amacıyla verdikleri mücadelenin zorluklarını ve taleplerini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.
ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM
Manisa’nın Soma ilçesinde AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilikte, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin direnişi devam ediyor. Fernas Maden işçisi Ömer Kına, çalıştıkları yerde iş güvenliği ve iş sağlığının bulunmadığını bildirdi.
Çalışma koşullarının uygun olmadığını ve haklarının kısıtlı bir şekilde verildiğini belirten Kına, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “5 yıldır burada çalışıyordum. Bu senelerde haksız yere mobbingler uygulandı. İlk işe girdiğimde 10-12 saat mesai yapıyordum. Yeri geldi 50-60 saat çalıştım. Asgari ücrete çalışıp, 24 saat suyun içinde sırılsıklam kalarak çalıştım. Diğer madenlerdeki çalışanlara göre hakkımız yeniliyordu.”
“SENDİKA ÜYELİĞİMİZ NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILDIK”
Haklarını almak için sendikaya üye olduklarını ve bu yüzden de işten çıkarıldıklarını belirten Kına, “Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır. Bizde sendikaya üye olduk. Daha sonra sendikaya üye olduğumuz için teker teker işten çıkarıldık. İşten çıkarılmamızın tek sebebi sendikaya üyeliğimizdir. Sendikalı olmasın bunlar ki haklarını bilmesin. Dolayısıyla az parayla çok mesai yaparak bizleri çalıştırmak istiyorlar.” dedi.
“ÖLMEMEK VE ÇOCUKLARIMIZI YETİM BIRAKMAMAK İÇİN DİRENİŞ BAŞLATTIK”
Haksız yere işten çıkarıldıkları için eylemde bulunduklarını ifade eden Ömer Kına, bu mücadelede seslerini duyurmak için karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti:
“Bizim birinci isteğimiz iş güvenliği ve sağlığıdır. Bu da olması gereken bir şey. Bu hem patrona hem de çalışana yarıyor. Bizler de ölmemek ve çocuklarımızı yetim bırakmamak için böyle bir direnişe kalkıştık. Yaklaşık 30 gün boyunca Fernas Maden işletmesinin önünde eylemimizi yaptık. Bu süreçte ters kelepçe yapılarak gözaltına alındık. Amacımız sesimizi duyurmak ve muhatap bulmaya çalıştık. Maalesef hiçbir geri dönüş alamadık. Bu yüzden Manisa’dan Ankara’ya doğru yürüme kararı aldık. 8 gün boyunca yürüdük. 301 kilometre kadar yol yaptık. Polatlı’ya geldiğimizde yolumuz kesildi ve 3 saat yalın ayak kaldık. Daha sonra meclise gelerek derdimizi anlatmaya çalıştık ama net bir sonuca ulaşamadık.”
KINA: SEN PATRON DEĞİL, MİLLETVEKİLİSİN
Bu işin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Kına, Fernas Madenciliğin sahibi olan AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na seslendi: “Sen patron değil milletvekilisin. Yani bizim seçtiğimiz birisi olduğun için, vatandaş olarak sesimizi duy. Şu ana kadar sesimiz duyurmaya çalışarak muhatap bulmak istedik. Biz bu zamana kadar uzlaşmaya açıktık ve halen de açığız.”
“KAZANILANA DEK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Ankara’nın Kurtuluş Parkı’nda beklemeye devam edeceklerini kaydeden Kına, kazanıncaya dek bu mücadelenin süreceğini belirtti. Kına, 10 Ekim Perşembe gününde olumlu bir haberin gelmemesi durumunda yeniden meclise doğru yürüyüş gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.
Fernas Maden işçisi Ömer Kına, işçilerin taleplerini sıraladı:
“Bizim ilk talebimiz, iş güvenliği ve iş sağlığı ortamının sağlanmasıdır. İkinci talebimiz, banka üzerinden gelen promosyonların ödenmesidir, patronun cebinden çıkmadığı için ona yük değil. Üçüncüsü, diğer madencilere göre yüzde 30 daha düşük maaş alıyoruz. Maaşlarımızın aynı seviyeye gelmesini talep ediyoruz. Son talebimiz ise anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkımızın tanınması ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın yeniden işe alınmasıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.