Gazi Üniversitesi’nden genetik hastalığa karşı gen tedavisi çalışmaları başlatıldı: Dünyada ilk...
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, genetik fenilketonüri (PKU) hastalığına karşı gerçekleştirilen ilk gen tedavisi çalışmalarını başlattı.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, gen tedavisinin beyin içine uygulandığını ve bu yöntemin ameliyatsız bir tedavi seçeneği sunduğunu açıkladı.
Ezgü, Türkiye'de sık rastlanan fenilketonüri hastalığına karşı geliştirilen gen tedavisinin, Türkiye'nin yanı sıra dünya tıp tarihinde de önemli bir gelişme olacağını belirtti. 37 uzmandan oluşan bir ekip tarafından yürütülen gen tedavisi çalışmalarının, hastalığın kesin çözümünü hedeflediğini ve dünya genelinde ilk kez Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uygulandığını ifade etti.
Bu tedavi sayesinde fenilketonüri hastalığına sahip olan iki hasta üzerinde yapılan uygulamanın başarıyla sonuçlandığını ve hastaların şu an sağlıklı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ezgü, genetik hastalıkları erken teşhis etmenin en etkili yolunun yenidoğan taramaları olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Gazze'de genetik hastalığı bulunan çocuklara yönelik tedaviye öncelik tanındığını ve bu çocukların Türkiye'ye getirilerek tedavilerine başlanacağını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.