Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden biri olan ‘kahke’nin Ankara’daki tek durağı: Gaziantepli Kahke
Türkiye'de gastronomi şehri olarak bilinen Gaziantep'in yöresel lezzeti ‘kahke’ Ankara'da damaklarda tat bırakıyor. Başkent'te 1992 yılından bugüne hizmet veren Ankara'daki Gaziantep Kahke Ustası Kenan Çekim, anadolugazete.com.tr’ye konuştu.
ÖZEL HABER: SAMET EKER
Başkent'te Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden biri olan ‘kahke’yi yiyebileceğiniz tek mekân olan Gaziantep Kahke, 1992 yılından bugüne aynı yerinde Ankaralılara hizmet veriyor. 32 yıldır aynı yerde olan Usta Kenan Çekim, oğlu Muharrem Cihan Çekim ile beraber anadolugazete.com.tr’ye Gaziantep Kahke’nin hikayesini anlattı.
“ANKARA’DA TEKİM”
Sizi tanıyabilir miyiz?
- Kenan Çekim: 1964 Gaziantep Şahinbey doğumluyum. Özbeöz Antepliyim ve 1986 yılında Ankara’ya geldim. 1986 yılından 1992 yılına kadar kayınpederimle beraber sıcak demir işiyle uğraştım. Ondan sonra 1992 yılında bu kahke dükkânı açtım. O günden bugüne burada faaliyet gösteriyorum. Dükkânım doğal yapısıyla kendi karakterimi yansıtıyor. Onun haricinde müşterim burada bana göre ayrıcalıklı bir müşteri. Çünkü Ankara’da Kahke yapan tek işletme benim. Gaziantep’ten ziyade kendine özgü çerçevesinde bu işi yapıyorum.
“MAHALLE KÜLTÜRÜ DEVAM EDİYOR”
Burada, bu sokakta o günlerde dükkanınızı açmanızın sebebi neydi?
- Kenan Çekim: Eskiden beri burası Ankara’nın merkezi konumunda olan bir yer. Burada mahalle kültürü hâlâ devam ediyor. Ama burada açmamdaki birinci sebep tabii ki maddiyat. Uzun yıllardır burada işletme sahibi olan nadir yerlerden biriyim.
TADAN VAZGEÇEMİYOR!
Müşterilerin geri dönüşleri nasıl?
- Kenan Çekim: Burada benim müşterilerim dükkânı çok salaş ve ilkel görüyor. Dükkân çukurda olduğu için birçok müşterim bizi çok tercih etmiyor. Bazen müşteri zoraki geliyor. İlk zamanlar insanları dükkâna gelmesi için çağırıyordum. Parasız verip tatmalarını sağlıyordum. Kahke'yi yedikleri zaman müşterinin aklında kalıyordu ve geri dönüp kahke alıyordu. Benim hiçbir şekilde, hiçbir yerde reklamım yok. Çocuklarım şu an sadece yakın zamanda Instagram hesabı açtı ve orada bir şeyler paylaşıyor.
“AHİLİK GELENEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Yaptığınız mesleği oğlunuza bırakabilecek misiniz?
- Kenan Çekim: Bizde özellikle esnaf kültürü yani usta-çırak ilişkisi Ahilik anlamındadır. Esnaf olabilmek için ilk önce Ahiliği öğrenmek gerekir. Yani burada Allah ile peygamber arasındaki ilişkiyi, öğretiyi anlamak ve mesleğe bunu yansıtabilmek önemlidir. Biz meslekten önce bu örfü, adeti ve ananeyi öğretiriz. Oğlum Muharrem Cihan, böylelikle benim karakterimi yansıtmış olur. Bunu öğrendikten sonra mesleki durumları o zaman öğrenmeye başlar. Bunları öğrenmeden mesleğe giriş yaptığında hem mesleki bilgi hem de ahlaki değer eksik kalır. Ama Ahilik geleneği bizim için çok önemli. Yeni yetişen insanlar, bunları düşünmüyor çünkü önce ticaret ve para kazanmayı düşünüyorlar. Yaptığın mesleği Gaziantep’te eskiler mesleki anlamda bilir ama yeniler sadece ticaret olarak görür. Biz Gaziantep’te her zaman el emeği olan şeyler yapmaya çalışır ve onlara değer veririz. O yüzden Gaziantep Türkiye’de en çalışkan illerden biridir.
Ürünlerde kullandığınız malzemeleri Gaziantep’ten mi getiriyorsunuz?
- Kenan Çekim: Hayır, çünkü Antep’te olan ürünler burada da var. Önemli olan neyi alacağınızı veya hangi ürünü tercih edeceğinizi bilmektir. Kalitelisini seçmek önemli diyebilirim.
“GÜNDE 25 KİLO KAHKE SATIYORUZ”
Günde ne kadar satış yapıyorsunuz? Saat kaçta başlıyorsunuz ve kaçta bitiriyorsunuz?
- Kenan Çekim: Günde 25 kilograma yakın ürün satıyoruz. Tabii ki burada olduğumuz için bizi bilen kişilere bunu satıyoruz. Sabah saatlerinde 7.30 veya 8 gibi işe başlıyoruz ve akşam 4 ile 5 arasında dükkânımızı kapatıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.