Gerçek Ankara gün yüzüne çıkıyor
Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı “Ankara’nın Kalbi” dediği Altındağ için hayata geçirecekleri yeni projeleri anlattı.
Gerçek Ankara Gün Yüzüne Çıkıyor
Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı “Ankara’nın Kalbi” dediği Altındağ için hayata geçirecekleri yeni projeleri anlattı. Altındağ'da önceliği çocuklara ve gençlere verdiklerini söyleyen Balcı, Ankara’nın en yeşil ilçesi olma hedefini de anlattı.
Doç. Dr. Asım Balcı olarak sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1971 yılında Çorum'da dünyaya geldim. Evli ve iki çocuk babasıyım. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Yüksek lisansımı ABD'deki University of Kentucky'de tamamladım. Daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde doktoramı bitirdim. Bir süre Muğla Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra, 2003-2007 yıllarında Sağlık Bakanlığı’nda Bakan Danışmanı olarak görev aldım. En son Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak görev yaparken, 2007-2010 yılları arasında da Türksat A.Ş.'de e-Devlet ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevlerinde bulundum. 2010-2013 yılları arasında Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevini yürüttüm. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atandım. Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevi yaparken, birçok AB projesinde de yer aldım. Mayıs 2014 tarihinde ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine başladım. Daha sonra AK Parti Altındağ Belediye Başkan adayı olarak gösterildim. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise Altındağlı vatandaşlarımızın teveccühleri ile Altındağ Belediye Başkanı olarak seçildim.
Yeni bir dönem yeni bir Altındağ diyebilir miyiz?
Elbette diyebiliriz. Çünkü Altındağ’da yepyeni bir dönem başladı. Biz Altındağ’a “Ankara’nın Kalbi” dedik, Altındağ’ı kalpten sevdik, kalbimizi ortaya koyduk. Altındağlı kardeşlerim de bizim sevgimize karşılıksız kalmadı, bizi bağrına bastı, sevgiyle kucakladı. Sayın Cumhurbaşkanımız “Gönül Belediyeciliği” dedi. Biz de Altındağ’da bunu hayata geçirdik. “Gönüller yapmaya geldik” dedik, hemşerilerimiz sağ olsun, gönüllerindeki en güzel yere koydu bizi. Yalnız bir Altındağ vardı. Şimdi Altındağ yalnız değil; bize inanıyor, bize güveniyor, her koşulda yanlarında olduğumuzu biliyor. Ellerini tutacak, yardıma koşacak, her istediklerinde ulaşabilecekleri bir belediye olduğunu ve her zaman yanlarında olan bir başkanları olduğunu biliyorlar. Çok kısa sürede sevgi ve güvene dayalı, siyasetten bağımsız, çok güzel bir ilişki oluştu aramızda.
Ele alacağınız yeni dönem planlamalarınızdan bahseder misiniz?
Biz Altındağ'da önceliğimizi çocuklarımıza ve gençlerimize verdik. Çocuk kulüpleri ve kütüphaneler başta olmak üzere birçok projemiz bulunuyor. Bunun dışında Ankara'nın en yeşil ilçesi olmak gibi bir hedef ortaya koyduk.
Altındağ hem tarihi hem de kültürü ile geçmişi barındıran bir semt… Kültürel anlamda ele alacağınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Gerçek Ankara'yı gün yüzüne çıkaracağız demiştik, bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Biz Altındağ'ı Ankara'nın, hatta Türkiye'nin kalbi olarak nitelendiriyoruz. Cumhuriyetimizin kurulduğu, İstiklal Marşımızın yazıldığı, Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli Hz. doğduğu, yaşadığı ilçe... Altındağ bu önemli tarihi ve kültürel mirasların yanında ayrıca binlerce yıllık medeniyetlere de sahip. Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserlerini sınırlarında bulunduran Altındağ, başkent turizminin yaklaşık yüzde 70'lik bölümünü elinde bulunduruyor. Hamamönü, Ulus ve Ankara Kalesi gibi lokasyonlar her gün binlerce yerli yabancı turisti ağırlıyor. Peki, biz Altındağ Belediyesi olarak başkent turizmi için neler yapıyoruz? İstiklal Marşımızın yazıldığı Hamamönü ile Hamam Arkası'nda tarihi dokuyu ortaya çıkaracak yenileme çalışması devam ediyor. Bunun yanında geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile ilk adımlarını attığımız başkentin en önemli tarihi dönüşümüne başlıyoruz. Ankara Kalesi’nin devamı olan Kale Altı Kentsel Dönüşüm ile Kale Mahallesi'ndeki tescilli yapılar koruma altına alınacak. Metruk yapılardan temizlenecek olan bölge yerli ve yabancı turistler için de daha güvenli hale getirilecek. Bu dönüşümün devamı niteliğinde olan eski adıyla Yahudi Mahallesi olarak bilinen bölgedeki konaklar da turizme kazandırılacak. Bu alanın hemen yanındaki Hergelen Meydanı da dönüşecek ve bölge tarihi dokusuna kavuşacak. Son olarak da mevcut Altındağ Belediye binamızın bulunduğu alan meydana dönüşecek. Alt bölümü otopark olacak bu meydan, Ankaralıların yeni nefes alma mekânı olacak. Ankara'nın Kalbi Altındağ'da yapacağımız çok iş var. Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii'nin etrafında da restorasyon çalışması başlatacağız. Bunlar yapacağımız çalışmalardan sadece bir bölümü. Bana göre Ankara'nın en önemli projeleri olacak bu çalışmalarla gerçek Ankara'yı ortaya çıkaracağız. Eğer bugün turizm potansiyeli
bir milyon ise umuyoruz ki bu projelerle iki milyona çıkacak.
Bildiğimiz üzere otopark alanına imza attınız. Ulus ve Ankara Kalesi’ni turizm anlamında canlandırmak için başka ne gibi çalışmalara imza atacaksınız?
Yüzyıllardır Ankara’da dimdik ayakta duran ve Ankara’nın sembolü haline gelen Ankara Kalesi, yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak kentte askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı sanılan bir tarih harikası adeta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte, binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan başkentin kalbindeki tarihi bölgelerde, 4 etaplık dev kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastık. Ankara Kalesi'nin eteklerindeki Kale Mahallesi, Hacı Bayram Mahallesi'nin Yahudi Mahallesi olarak bilinen bölümü ve Hergelen Meydanı'ndaki kentsel dönüşüm alanı ile Altındağ Belediyesi'nin hizmet binasının yerine yapılacak kent meydanı projesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ankara'nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarını kapsayan bölgelerdeki dev dönüşüm çalışmaları başkent turizmi için yeni cazibe mekânları oluşturulacak. Projenin her aşamasında, bölge halkının da görüşleri alınacak.
Dönüşüm çalışmaları 4 ayrı etapta ilerleyecek. İlk olarak 216 binanın yer aldığı 35 bin metrekarelik alanı kapsayan Hergelen Meydanı ile Melike Hatun Camisi arasındaki tarihi ve kültürel doku ön plana çıkarılacak. Kentsel dönüşüm projesinde esnafı, vatandaşı mağdur etmeyecek, projeyi vatandaşlarla el ele yürüteceğiz. Eski adıyla Yahudi Mahallesi olarak da bilinen, Hacı Bayram Mahallesi'nde, büyük ölçüde Anafartalar Caddesi ile Denizciler Caddesi arasında kalan tarihi alan da bu projeye dâhil edilecek. Bölgede 191'i tescilli olan 895 binayla ilgili proje hazırlanacak. İkinci etaptaki çalışmalarla tescilli yapıların restorasyon ile korunacak. Projemizin üçüncü etabı kapsamında, 1-1,5 sene içinde Altındağ Belediyemizin bulunduğu 12 bin metrekarelik alanda bir meydan projesi yapacağız. Altındağ'dan Ulus'a gelecek vatandaşlarımızın araçlarını bırakabileceği çok önemli bir otopark inşasını Altındağ Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız birlikte yürüteceğiz. Meydanda bizim tarihimizi yansıtan, esnafımızın, vatandaşımızın bir araya geldiği öğelerin dışında hiçbir yapı olmayacak. Böylece, Ulus 12 bin metrekarelik bir meydana kavuşmuş olacak. Dev dönüşümün dördüncü etabı ise Ankara Kalesi'nin eteklerindeki Kale Mahallesi'nde gerçekleştirilecek. Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Kale'de, ilk etapta 100 bin metrekarelik alandan başlanarak, buradaki tüm metruk binalar yıkılıp yenilenecek. Ankara'nın kalbinde yer alan Altındağ’ımızda yapılacak bu kentsel dönüşüm projeleri ile başkentin de adeta çehresinin değişecek. 4 etaplık bu dönüşüm tamamlandığında başkentin uzun yıllardır kangrene dönen sorunları da çözüme kavuşacak. Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Altındağ, projelerin tamamlanması ile 2023'ün marka şehri olacak. Hemşerilerimizle çalışmaların detaylarını sürekli paylaşacağız.
Kentsel dönüşüm noktasındaki eksiklikleri ve yapılması gerekenleri nasıl değerlendirirsiniz? Bu dönemde nasıl çalışmalara imza atacaksınız?
Altındağ, Ankara'nın en yoğun kentsel dönüşüm çalışmalarının yaşandığı ilçe. Cinderesi ve Gültepe başta olmak üzere planlı şehirleşen bir Altındağ için var gücümüzle çalışacağız. Bu kapsamda şu ana kadar yaklaşık 400 metruk yapıyı yıktık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni konutların çalışmasını sürdürüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
“Gönül Belediyeciliği” ilkesiyle çıktığımız bu yolda, gönül kırmadan, Altındağlı hemşerilerinizin gönlündeki yerimizin öneminin bilincinde çalışmaya devam edeceğiz. “Söz verdiğimiz gibi” sloganıyla, söz verdiğimiz her şeyi hayata geçireceğiz. Herkesin Altındağ’da yaşamaktan mutlu olduğu, “Altındağ’da oturuyorum” demekten gurur duyduğu bir ilçe oluşturacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.