Gıda mühendisleri uyarıyor: Türkiye'de obezite artıyor

Ankara Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Funda Uyar Özpınar, sağlıklı beslenemediği için nüfusun üçte birinin obez olduğunu söyledi. Özpınar, “Önlem alınmazsa yakın bir zamanda obeziteden kaynaklı hastalıkların arttığı bir ülke olacağız.” dedi.

Gıda mühendisleri uyarıyor: Türkiye'de obezite artıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Gıda Mühendisleri Yönetim Kurulu üyesi Funda Uyar Özpınar, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada sağlıklı beslenemediği için aşırı şişmanlayan çocuk ve genç sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki obezite oranının 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 32,1'i bulduğunu ifade eden Özpınar, fazla kilolu ve obez olma riskiyle karşı karşıya olanların ise yüzde 34,6'yı geçtiğini söyledi.

OBEZİTE ORANI KADINLARDA DAHA FAZLA

Özpınar, “Bu oranlar, cinsiyet, yaş, eğitim, gelir, bölge ve kırsal-kent ayrımına göre değişiklik gösteriyor. Ama obezite oranı, kadınlarda yüzde 39,9, erkeklerde ise yüzde 24,4 olarak biliniyor. Çok ciddi bir sorun.” dedi.

OKUL GIDA PROJESİ BU YIL YİNE ERTELENDİ

Obezitenin birçok kronik hastalığın sebebi olduğunu anımsatan Özpınar, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığının 'Okul Gıdası' projesi vardı; fakat bu sene yine ertelendi. Okullarda çocukların tüketmesi gereken ürünlerin bulundurulmasına yönelik bir çalışmaydı. Bu sene eylül ayında hayata geçirilecekti fakat olmadı. Bizler, her çocuğun okulda en az bir öğün sulu yemek yiyebilmesini önemseyen bir meslek grubuyuz. Çocukların okulda sağlıklı beslenmesi çok önemli."

BESLENMİYORUZ, SADECE KARNIMIZI DOYURUYORUZ

"Düzgün beslenerek; pek çok hastalığı önleyebiliyorsunuz, sağlığınızı koruyabiliyorsunuz, zekâ ve fiziksel aktivitelerinizi daha verimli kullanabiliyorsunuz. Şu an ülke olarak sadece karnımızı doyurabiliyoruz çünkü alım gücümüz çok azaldı. Biz karbonhidrat ağırlıklı beslenen, dünyada en fazla ekmek tüketen ülkeler arasında yer alıyoruz. Günlük kalori ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 50'sini karbonhidrattan karşılıyoruz. Protein bazlı beslenmediğimiz için karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz."

"ÖNCE HASTA OL, SONRA TEDAVİ OL"

"Bu şekilde devam edersek sürekli hasta olan ve nüfusun yarısının obez olduğu bir ülke olarak hayatımıza devam edeceğiz. Biliyorsunuz ki obezite aynı zamanda diyabet demek, bu tamamen dengesiz ve sağlıksız beslenme ile alakalı. Bu sorunlar erken yaşta diyabete yakalanan çocuklara, kronik hastalığa sahip yaşlı nüfusa neden oluyor. Bunların maliyeti sağlık sektöründe çok fazla, halkı bilinçlendirerek ve sağlıklı besleyerek hastalıkların önüne geçebiliriz. Türkiye'de önce hasta ol sonra tedavi ol durumu var, bunu terk etmemiz gerekiyor."

TARIM POLİTİKASI ŞART

"Tarım politikasından başlayarak, gıda üretimi tesislerin kontrolü, orada çalışan insanların istihdamı, daha sonra da halkın bilinçlenip temiz gıda talep etmesine kadar kademe kademe ilerlememiz gerekiyor. Bu bir ya da iki kişinin yapabileceği bir iş değil. Tarım politikamızın olması gerekiyor. Bizlere, kendi 'kendine yetebilen 7 ülkeden biriyiz' denmişti, şimdi maalesef mercimeğinden nohuduna, etine kadar ithal kullanan bir ülke haline geldik. Doğru tarım politikasıyla hemen olmasa da yavaş yavaş düzelmeye gidebiliriz. Oda olarak üstümüze düşen vazifemizi yapmaya hazırız."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.