Gordion Antik Kenti’nin efsanevi kralı Midas'a farklı bir bakış açısı
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Uluslararası Kral Midas Gordion etkinliği kapsamında en ünlü Frig Kralı, Asurlular için Muşkili Mita olarak bilinen Kral Midas'ı yeniden yorumladı.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Uluslararası Kral Midas Gordion etkinliği kapsamında, Antik Yunan ve Roma Mitolojileri de dahil olmak üzere pek çok mitolojik hikâyeye konu olmuş olan MÖ 738 – MÖ 696 yılları arasında yaşamış en ünlü Frig Kralı; Asurlular için Muşkili Mita olarak bilinen Kral Midas'ı yeniden yorumladı.
Kral Midas’ın hikayeleri Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde iki ve üç boyutlu ürünlerle ve 21. yüzyıl heykeli olarak nitelendirilen, aynı zamanda dijital oyun, animasyon, fantastik film sektörü gibi pek çok kültür ürününü şekillendiren ARTOYS kapsamında ele alınarak yeni eserler geliştirildi.
18 Eylül Pazartesi saat 14:00’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen sergi, 1 Ekim'e kadar ziyaretçileriyle buluşacak.
"GORDİON ANTİK KENTİ'NİN DÜNYAYA TANITILMASI İÇİN ÇALIŞTIK"
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan, gerçekleştirilen röportajda, serginin önemi hakkında konuştu. Prof. Dr. Atılgan, "Bu projeyi Gordion Antik Kenti'nin dünyaya tanıtılması ve bu mirasın kabulünü kolaylaştırmak üzere başlattık. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kırkıncı yılını kutluyoruz. Gordion Antik Kenti için farkındalık yaratmak üzere çalışmalara başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız projemizi kabul etti. Projemiz daha çok çağdaş sanata yönelik bir proje... Dünyada takip edilen ve sanat akımı olan ARTOYS ile çalışmamızı gerçekleştirdik. Ben, Ankara için çalıştığım bir kedi maskotu yarattım." dedi.
"ULUSLARARASI SANATÇILARIMIZLA ÇALIŞTIK"
Prof. Dr. Atılgan, temel amaçlarının Gordion Antik Kenti'nin dünyaya tanıtılması olduğuna dikkat çekerek, "Hacettepe Üniversitesi, 40. yılında bir laboratuvar kurdu. Seyyah Lab adını verdiğimiz laboratuvarımızı Başkent Kültür Yolu Festivali'nin ilkinde kurma gereği hissettik. İlk festivalde öğrencilerimizle çalıştık. Bu festivalde de Gordion için davetli uluslararası sanatçılarımızla çalıştık. Uluslararası yapmamızın nedeni ise bizim kültür mirasımız olan Gordion'un bütün dünya tarafından tanınması, fark edilmesi kapsamında oldu. Uluslararası sanatçılarımızın her biri uluslararası kültür elçisi...
Sanatçılarımıza öncelikle Gordion Antik Kenti'ni tanıttık. Daha sonra da Kral Midas hakkında bilgi verdik. Kral Midas hakkında herhangi bir görsel çalışması yok, antik dünya tarafından yaratılmış bir görsel de yok. Bu nedenle onu çalışmak bizim için çok önemliydi. Sanatçılarımız öncelikle Anadolu topraklarında yaşayan kadim kültürler hakkında bilgi sahibi oldular. Frig kültürü hakkında bilgi edindiler. Eski Yunan mitolojisinin bir Anadolu kültürünün sonucu olduğunu kavramış oldular. Bunun sonucunda da eserler ortaya çıkardılar. Kral Midas Gordion Sergisi'nde bu eserleri sergiledik." diye konuştu.
"GORDİON'A BİR KATKIMIZ OLDUYSA NE MUTLU BİZE"
Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmesinin büyük bir gurur olduğunu kaydeden Atılgan, "Dün, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul günüydü. Biz de sergimizi aynı gün açarak Gordion'un ilk kutlamasını gerçekleştirmiş olduk. Bu bizim için gurur kaynağı. Hacettepe Üniversitesi her zaman devletinin, milletinin yanında; kültürünü geliştirmek için elinden gelen her şeyi yapmak üzere, yeni oluşumlar kurmak için çabalıyor. Gordion'a bir katkımız olduysa ne mutlu bize..." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.