Guinness rekorlu satranç müzesi Ankara sokaklarında

Ankara, Türkiye’nin ilk ve tek satranç müzesine ev sahipliği yapıyor. Ankara Ulucanlar Caddesi’nde yer alan müzede, 110 ülkeye ait 741 tane satranç takımı sergileniyor.

Guinness rekorlu satranç müzesi Ankara sokaklarında
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Ulucanlar Caddesi’nde yer alan satranç müzesi 110 ülkeye ait 741 tane satranç takımı ile dikkat çekiyor. 2012'de Guinness Rekorlar Kitabına girerek tescillenen müzenin yöneticisi Duygu Nur Sapaz, Ankara'nın önemli mirasını anadolugazete.com.tr'ye anlattı.

GUNİNNES REKORLAR KİTABINA GİRMİŞ, TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK SATRANÇ MÜZESİ

Müzenin tarihi hakkında bilgi veren Sapaz, "Müzemiz, İş insanı Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 412 satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu, 31 Ocak 2012'de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş; Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç koleksiyonudur." dedi.

satranc1.jpg

Kültürel çağrışımları ve alındığı ülkelerin özelliklerini görmenin mümkün olduğu 741 satranç takımına ulaşan koleksiyonda çocuklara hitap eden Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi tematik setler, tarihi ve politik karşılaşmaları yansıtan setler ile bir tema etrafında oluşturulan setler de yer alıyor.

satranc2.jpg

110 ÜLKE 741 HİKÂYE

Madagaskar’dan Şili’ye, Fransa’dan Kazakistan’a ve Türkmenistan’dan Meksika’ya kadar 110 ülkeden temin edilen satranç takımlarında tarihsel olayları ve her bir coğrafyaya özel kültürel etkiler görülüyor.

Koleksiyonda yer alan satranç takımları hakkında bilgi veren Duygu Nur Sapaz, "Koleksiyonumuzda ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester ve mermer tozu karışımından oluşan metal, sac ve döküm satranç takımlarına kadar çok sayıda materyalden üretilen satranç takımları yer alıyor." diye konuştu.

muze-binasi.jpg

Sapaz, Akın Gökyay, koleksiyon için satranç takımlarını seçerken, satranç takımının mensup olduğu bölgenin kültürünü yansıtacak bir özelliği olmasına özel önem verildiğini de kaydetti.

satranc3.jpg

MÜZE DÖRT ANA TEMADAN OLUŞUYOR

Müzenin bölümlerini de anlatan Sapaz, şunları ifade etti: "Müze çocuk bölümü, tasarım bölümü, milli kültürler bölümü ve savaşlar bölümü olmak üzere dört ana tema üzerine kurulu. Çocuk bölümünde; Simpsons, Harry Potter, Şirinler, Yüzüklerin Efendisi, Sherlock Holmes gibi birçok tasarımda satranç takımları bulunuyor. Tasarım bölümünde; Ankara’nın endemik bitkilerini simgeleyen ve Swarovski gibi değerli taşlardan takımlar bulunuyor. Milli kültürler bölümümüzde bazı ülke başkentlerini simgeleyen takımlar ve Ankara temalı takımlar yer alıyor. Savaşlar bölümünde ise ABD’den tutun da Mayalara kadar birçok ülkenin savaşları satranç taşlarıyla adeta hikayeleştiriliyor."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.