Halk sağlığında en büyük tehdit: ‘Gıda enflasyonu’
TMMOB Gıda Mühendisleri Odasında, Tarım Platformu adına gerçekleştirilen basın toplantısında gıda enflasyonundaki artışın sabit gelirli ve emek gücüne bağlı çalışan kesim için ‘yıkıcı’ boyutta olduğu ifade edildi.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Gıda enflasyonundaki artışın vatandaşı ucuz gıdaya yönlendirdiğini, bu durumda merdiven altı üretimlerin arttığına vurgu yapılan basın toplantısında, açıklamayı gerçekleştiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Tarımsal üretim yapısındaki gelişmeler, her yıl olumsuz etkilerini yaşadığımız küresel iklim değişikliği, mazot, gübre, yem ve elektrik fiyatlarındaki artışlar, tarım alanlarının madencilik, enerji, inşaat, sanayi gibi alanlara açılması, köyden kente artarak devam eden göç, plansız üretim ve verim düsüklüğü gibi etkenler gıdada fiyat artışlarına neden olmaktadır.” dedi.
“KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”
Vatandaşlar için en yüksek gider kaleminin gıda harcamalarının olduğunu kaydeden Üzümcü, “Yüksek gıda enflasyonu sonucunda et ve süt ürünleri, yumurta, yağ, bakliyat, şeker gibi temel gıdalar ulaşılması zor ve neredeyse lüks tüketim malı haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Tüm gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini dile getiren Üzümcü, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Gıda maddeleri üretiminde kullanılan temel girdi fiyatları düşük tutularak maliyetler indirilmeli, üretim artışı desteklenmelidir.
- Küçük aile işletmeleri ile özerk ve güçlü kooperatifler desteklenmelidir.
- Hayvansal üretim artırılmalıdır. Türkiye’de hayvancılık ve hayvansal üretime ilişkin sağlıklı istatistiksel veri bulunmadığı için en kısa sürede genel tarım-hayvancılık sayımı yapılmalıdır.
- İklim değişikliğinin uzun vadeli olumsuz etkileri dikkate alınarak modern sulama yatırımları artırılmalı, planlama yapılmalı ve maliyetler düşürülmelidir.
- Fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerini azaltmak için hükümet acil olarak; kayıt dışılığı azaltmalı, toprak analizleri yaptırarak bölgelerde üretilebilecek ürünleri belirlemeli, arz talep dengesizliğini ortadan kaldırmak amacına yönelik alım garantili üretim yaptırmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.