Ankara'da topraksız üretim
Ankara'nın termal kaplıcaları ile ünlü ilçesi Haymana’da atık termal sular değerlendirilerek, seranın ısıtma sisteminde kullanılıyor.
Haymana’da kurulan serada yapılacak olan topraksız üretim birçok ilki içerisinde barındırıyor.
ATIK TERMAL SULAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Ankara'nın termal kaplıcaları ile ünlü ilçesi Haymana’da atık termal sular değerlendirilerek seranın ısıtma sisteminde kullanılıyor. Bu yöntem sayesinde seradaki en önemli gider kalemi olan ısıtma gideri maliyetleri düşürülmüş oluyor. Bu seranın diğer bir özelliği de tesisisin havuzlarında kullanılacak olan suyun yüzde 40'ının yağmur suyunun depolanarak kullanılıyor olması.
Son olarak en önemli özelliklerinden biriside serada kullanılan otomasyon sisteminin yerli ve milli olması. Bu önemli 3 özelliği sayesinde Türkiye’de tek olma özelliğine sahip.
Çiftçilerin toprakta 80 günde üretebildiği yeşillikler su havuzlarında topraksız olarak 40 günde üretilebilmekte. Şu an 8 farklı ürün çeşitliliği ile üretime başlayan sera; topraksız tarım serası, mimarisi gotik sera tipi ve ürün yetiştirme altyapısı duran su kültürü yöntemi ile kurgulandı.
9 bin 500 metrekare arazi üzerine 5 bin 771 metrekare kapalı sera alanı ve 4 bin 371 metrekare havuz alanına sahip. Sera ısıtma sistemi, jeotermal atık su ile çalışmakta olup aynı zamanda doğalgaz ısıtma sistemleri ile yedeklendi. Yağmur suyu depolama sistemine sahip olan tesis yıllık su ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını bu yöntemle karşılayacak. Seram sistemleri tam otomasyon prensibi ile yerli yazılım geliştirilerek işletilir hale getirildi. Serada soğanlı ve yapraklı bitkiler ve yeşillik grubu yetiştirilebiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.