Hizmet- İş Sendikası Başkanı Mahmut Arslan’dan TÜHİS’e çağrı: Toplu iş sözleşmesine iyileştirilme yapılsın!

Hizmet-İş Sendikasının 46. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle bugün Ankara'daki özel bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2023 yılında 'Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü'nün imzalandığını hatırlatarak, “Henüz 1 yılını doldurmadan sözleşme anlamını yitirdi. Toplu iş sözleşmeleri iyileştirme yapılması için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

Hizmet- İş Sendikası Başkanı Mahmut Arslan’dan TÜHİS’e çağrı: Toplu iş sözleşmesine iyileştirilme yapılsın!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Hak-İş ve Hizmet -İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet -İş Sendikasının 46. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla bir otelde düzenlenen basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Mahmut Arslan, Hizmet- İş Sendikasının 1979 yılında kurulduğunu anımsatarak, “Bugün 46. yaş günümüze giriyoruz. Zorlu ve onurlu bir mücadele ile bugünlere geldik.” diye konuştu.

12 Eylül darbesinde sendikanın kapatıldığını anımsatan Arslan, “4 yıllık süreç bizim için çok zor bir dönemdi. Hizmet-İş Sendikası olarak, samimiyet, çaba ve gayretimizle bugünlere geldik.” şeklinde konuştu. Mahmut Arslan, iş kolunda zirve yaptıklarını da belirterek, 2019 yılında Türkiye’nin en büyük sendikası olduklarını belirtti.

hakis.jpg

ENFLASYON EMEKÇİLERİ ETKİLEDİ!

Türkiye’de enflasyonun çok yüksek olduğunu vurgulayan Arslan, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği ve işçilerin de bu süreçte mağdur olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Asgari ücretin yükselmesi doğru. Enflasyon oranının arttığı dönemler emekçilerin kaybettiği dönemler. Enflasyonun bir an evvel düşürülmesi gerekiyor. Yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde çalışanlar daha çok para kaybeder.”

"TOPLU İŞ SÖZLEŞMENİ ANLAMINI YİTİRDİ!"

2023 yılında Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü'nün imzalandığını hatırlatan Arslan, “Henüz 1 yılını doldurmadan sözleşme anlamını yitirdi. Hayat pahalılığı arttı. Yüksek enflasyon emekçileri etkiledi. Toplu iş sözleşmeleri iyileştirme yapılması için çağrıda bulunuyoruz. Ek protokol ile düzenlemesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Mahmut Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

“1 Ocak 2024 tarihinde yürürlük süreleri farklı olan toplu iş sözleşmelerimiz için iyileştirme yapılması için Bakan'ımıza ve TÜHİS’e çağrıda bulunuyoruz: Yüzde 5 ilaveyi çok olumlu buluyoruz. Yüzde 5 ile sınırlanan refah payının yüzde 10’a çıkarılması bizi mutlu etmiştir.”

Arslan, kadro alamayan 100 bin işçinin olduğunu belirterek, "6772 Sayılı Kanun hükümleri belediye şirketleri için de uygulanmalı. Bu durum 650 bin işçiyi ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile de görüştük. Torba yasalarla devam etmek istemiyoruz.”

"VERGİ SİSTEMİ ADALETSİZ!"

Vergi adaletsizliği konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Arslan, herkesin geliri kadar vergi vermesi gerektiğine işaret etti.

Arslan, sendikalardaki örgütlenme sorununun birçok sebebi olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Örgütlenerek iş kolunda zirveye çıktığımızı gördük. Örgütlenmenin önündeki engellerden birisi de iş güvencesi. İş güvencesinin gelişmiş ülkelerdeki gibi düzenlenmesi gerekiyor. İş güvencesi uygulanamıyor.”

YENİ EMEKLİ SENDİKASI GELİYOR

Mahmut Arslan, yeni bir emekli sendikasının kurulacağının müjdesini de verdi. Konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Basın toplantısına; Hizmet- İş Sendikasın yönetim kurulu üyeleri, anadolugazete.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç ve basın mensupları katıldı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.