İnönü Mağaraları: Hititlerden Bizanslılara uzanan bir miras

Ankara’nın Güdül ilçesinde yer alan ve Kirmir Çayı kenarındaki İnönü mevkiinde bulunan mağaralar, tarihseverler için eşsiz bir keşif alanı sunuyor.

İnönü Mağaraları: Hititlerden Bizanslılara uzanan bir miras
Yayınlanma:

​​​​​​Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bu mağaralar, dağın içi oyularak oluşturulmuş ve kat kat yukarılara çıkan merdivenlerle birbirine bağlanmış durumda.

m5.jpg

İç Anadolu’nun ünlü Ürgüp-Göreme mağaralarına benzerlik gösteren İnönü Mağaraları, merkezindeki kilise ile bir köy yerleşimini andırıyor. Zamanla Kirmir Çayı’nın dağın altını oymasıyla oluşan doğal aşınmalar, yukarı katlara çıkan merdivenlerin bir kısmını açıkta bırakmış ve bu durum tarihi bir atmosfer yaratmış.

m9.jpg

Güdül, Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Kirmir Çayı boyunca tepelerin eteklerine oyulmuş mağaralar, bu bölgenin tarih öncesi dönemlerden itibaren bir yerleşim alanı olduğunu gösteren izler taşıyor. Bilimsel bulgular, M.Ö. 2000'li yıllarda Hititler’in bu bölgede hüküm sürdüğüne işaret ederken, kayalardaki mağaraların da Hititler döneminde kullanıldığı öne sürülüyor.

m7.jpg

M.Ö. 8. yüzyılda Friglerin hakimiyetine geçtiği düşünülen Güdül’de, Romalıların Hristiyanlık döneminde bölgeyi aktif olarak kullandığına dair bulgulara rastlanmıştır. İnönü Mağaraları girişlerinde bulunan hac işaretleri, buranın Hristiyanlık için önemli bir merkez olduğunu ortaya koyarken, Bizans dönemine ait izler de bu tarihi dokuyu tamamlıyor.

m11.jpg

Tarih öncesi çağlardan itibaren popüler bir yerleşim alanı olan Güdül’de, bu tarihsel zenginlik halen devam eden çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.