İsmet İnönü kabri başında anıldı

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’inci Cumhurbaşkanı, ilk Başbakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2’inci Genel Başkanı İsmet İnönü’yü ölümünün 47’inci yılında kabri başında andı.

İsmet İnönü kabri başında anıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’inci Cumhurbaşkanı, ilk Başbakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2’inci Genel Başkanı İsmet İnönü’yü ölümünün 47’inci yılında kabri başında andı.

Anıtkabir'deki anma törenine, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnönü Ailesi, devletin üst düzey yöneticileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları katıldı.

emr_1407.jpg

“İnönü gibi devlet adamlarına ihtiyacımız var”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakıldıktan sonra İsmet İnönü'nün kabri başına gelen heyet, çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

İnönü’nün başarılı bir siyaset ve devlet adamı olduğuna değinen Yaşar, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye’nin kuruluş mücadelesinde önemli görevler almış, merhum Cumhurbaşkanımızı saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Demokratik, laik bir cumhuriyetin temellerini atan bu büyük devlet adamlarına her yurttaş vefa borçludur. Ülkesinin birlik ve beraberliği için büyük mücadeleler veren İsmet İnönü gibi devlet adamlarına bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

CHP ANKARA İL BAŞKANI AKILLI, İNÖNÜ’YÜ ANDI

 Milli Şef İsmet İnönü’nün vefatının 47. yılında, kabri başında düzenlenen anma törenine katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, bir anma mesajı da yayınladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı Mustafa İsmet İnönü, 25 Aralık 1973 tarihinde yaşamını yitirdi. İnönü’nün vefatının 47’nci yılında Anıtkabir’de bulunan kabri başında anma töreni gerçekleştirildi. Törene katılan CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, İnönü adına anma mesajı da yayınladı.

“YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKALAR İLE TARİH KİTAPLARINDA OKUTULACAK BİR DÖNEME VESİLE OLDU”

 İnönü’nün vasıflarına değinerek, Cumhuriyet için yaptığı çalışmaları dile getiren Başkan Akıllı, “Kurtuluş Savaşı boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile beraber büyük mücadeleler veren Milli Şef İsmet İnönü, Cumhuriyet’in ilanı ile beraber Türkiye’mizin demokrasi yaşantısına büyük katkıları sağladı. Üstlendiği Başbakanlık görevi ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Türkiye’nin geleceğe attığı adımların sağlam bir temel üzerinde ilerlemesi için önemli çalışmalara imza attı. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında verdiği başarılı mücadele sonucunda Türkiye’nin savaş bataklığına girmesine izin vermedi. Savaşın ardından gelen dönemde çok partili hayata geçiş için çalışmalar yürüttü. 14 Mayıs 1950’de gerçekleşen seçimlerde, yeni bir hayata başlayan Türkiye için iktidarı seçimle gelen Demokrat Parti’ye teslim etti. Aradan geçen yıllarda kutuplaşan Dünya’da ülkesinin gençlerinin zarar görmemesi adına, Abdi İpekçi’ye verdiği bir röportajında, ‘CHP, bünyesi itibarıyla devletçi bir partidir ve bu sıfatla elbette ortanın solunda bir anlayıştadır’ demiştir. Bu ifade devletçi ve sol görüşteki gençleri Cumhuriyet Halk Partisi’nin altında toplamaya vesile olmuş ve partide bir dönüşümün öncüsü olmuştur. Yürüttüğü politikalar ile tarih kitaplarında okutulacak bir döneme vesile oldu. Siyasetçi kişiliği, hoşgörü ve kibar söylemiyle İsmet İnönü, örnek bir şahsiyettir.  Kendisini vefatının 47. yılında sevgi saygı ve minnetle anıyor, anısının yaşatılması ve düşüncelerinin geleceğe taşınması noktasında mücadele edeceğimi bildiriyorum” dedi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.