İstanbul oyunları Ankara’ya geliyor

İstanbul'da en çok konuşulan oyunlardan bazıları Ocak ve Şubat aylarında Ankara'ya geliyor.

İstanbul oyunları Ankara’ya geliyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Ankara’da devlet tiyatroları ve özel tiyatrolarla oldukça dolu olan tiyatro programı, İstanbul’da beğeni toplayan ve turneye çıkan büyük oyunlarla ekstra bir heyecan yaşıyor. Usta isimler ve büyük toplulukların ağırlanacağı Ankara salonlarında ve izleyicilerinde büyük bir heyecan oluşturan oyunları sizler için derledik:

2-002.jpg

NORA 2

Tülin Özen ve Tansu Biçer gibi oyunların yer aldığı Nora 2 oyunu 19 Şubat’ta Ankaralılarla buluşacak. Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Bilkent Sahnesi’nde sahnelenecek oyunun başlama saati 20.00 olacak.

Oyun, 2017'de Amerikalı oyun yazarı Lucas Hnath tarafından kaleme alınan ve Henrik Ibsen'in ünlü eseri Nora (Bir Bebek Evi)'nin devamı niteliğinde bir yapıt.

Ibsen'in orijinal metninde Nora, kocasını ve üç çocuğunu terk ederek evini terk etmiştir. Lucas Hnath, oyunu yazarken iki ana fikir üzerinde düşündüğünü ifade etmektedir: İlk olarak, bir kapının çalacağı (bu kapı, Nora'nın 15 yıl önce ayrıldığı evin kapısıdır). İkincisi, Torvald'ın (Nora'nın 15 yıl önce terk ettiği eşi) ve Nora'nın, Ibsen'in eserinde yapmadıkları bir şeyi gerçekleştirecekleri, yani gerçek bir tartışma yapacakları bir sahne (yazarın deyişiyle 'boka batmak'). Böylece bir kapı çalınır, Anne Marie (bu kadın, Nora'nın ayrılmasından sonra hem Nora'yı hem de üç çocuğunu büyüten kadındır) kapıyı açar ve karşısında tam 15 yıl boyunca haber alınamayan, öldüğü düşünülen Nora bulunur. Oyun bu noktadan itibaren başlar.

genco-erkal-bir-delinin-hatira-defteri.jpg

BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ

Usta oyuncu Genco Erkal’ın performansıyla bir kez daha efsaneleştiği oyun iki gün boyunca Ankaralılarla olacak. Oyun önce 25 Şubat’ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ardından 27 Şubat günü Ankara Sanat Tiyatrosu Bilkent Sahnesi’nde olacak.


Nikolay Gogol'un en sevilen öykülerinden biri olan "Bir Delinin Hatıra Defteri" 1965 yılında sahneye uyarlanarak ülkemizde ilk defa Genco Erkal tarafından Ankara Sanat Tiyatrosu'nda tek kişilik bir oyun olarak sergilenmişti. Sanatçı, yıllar içinde aynı eseri üç farklı yorumla sahneledi. Şu anda hazırlanan prodüksiyon, oyunun 50. yılını kutlama amacı taşıyor. Gogol'un toplumsal kara mizah başyapıtı, izleyicileri bir kez daha güldürürken aynı zamanda derin duygusal izler bırakacak.

16006517611674566514.jpeg

12 NUMARALI ADAM

Erkan Kolçak Köstendil’in tek kişilik oyunu bir yedek kalecinin hikayesi üzerine odaklanıyor. İnternaktif şekilde ilerleyen, dördüncü duvarın yıkıldığı oyunda Köstendil, seyircilerle sohbet ederek bir yedek kalecinin kariyerinin tüm derinliklerini bize anlatıyor.

10 Şubat’ta oyun CSO Ada Mavi Salon’da Ankaralıların karşısına çıkacak.

20230116-tatavlada-son-dans.webp

TATAVLADA SON DANS

Eleni ve Gül, geçmişle şimdiki zaman arasında sıkışmış bir yağmanın ağırlığını taşıyan karakterlerdir. Bu ikili, çocuk saflığıyla oynayarak belleklerini tazelemeye ve unutmaya çalışırlar, bu ise gülümseten bir parçalı yapı oluşturur. Bir karakter, "Geçmiş sadece güzel anılardan ibaret değil" der, bu da geçmişin içindeki karmaşıklığı vurgular.

Işıltılı bir şehirde, 6-7 Eylül'ün izlerini taşıyan bir yıkık, dökük evin içinde geçen hikaye, çatlak porselenin ürkek bakışlarıyla şekillenir. Belki de kırılırsa aşkın sızabileceği bir atmosfer vardır. İki Rum kadının gitmek ve kalmak arasındaki ikilemlerine, toprağa tutunma çabalarına odaklanan bu oyun, Rembetiko'nun lezzetinde küçük bir dokunuş sunar.

Oyuna 30-31 Ocak’ta Ankara Sanat Tiyatrosu Bilkent Sahnesi ev sahipliği yapacak.

11022020-141022-0.jpg

SÜT KARDEŞLER

Türk Tiyatrosu'nun önde gelen isimlerinden Nejat Uygur tarafından ilk kez sahnelenen "Süt Kardeşler," günümüz yorumuyla Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu tarafından tekrar hayata geçirilecek ve seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

22 Ocak günü MEB Şura Salonu’nda sahnelenecek oyunun başlama saati 20.00 olacak.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.