Kaçakçılıkla mücadelede bir başarı daha: Kore Torsosu Türkiye'ye geri döndü
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, Londra’da bir müzayedede satışa sunulan mermer Kore Torsosu'nu Türkiye’ye geri kazandırdı. Bakanlık yetkilileri, eserin Anadolu kökenli olduğunu bilimsel raporlarla kanıtladı ve iadesini sağladı. Eser şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi uzmanları, Londra’daki Christie's Müzayede Evi'nde satışa sunulan mermer 'Kore Torsosu'nu Türkiye’ye geri kazandırmayı başardı. Bu antik eser, 8 Aralık 2021 tarihli 'Antiquities' müzayedesi kapsamında 65 numaralı lot olarak satışa çıkarılmıştı.
"ESERİN TÜRKİYE'YE AİT OLDUĞU UZMANLARIMIZ TARAFINDAN FARK EDİLDİ"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, eserin Türkiye’ye kazandırılma sürecini Anadolu Medeniyetleri Müzesinde anadolugazete.com.tr muhabirine anlattı.
Boz, “Kültür varlıklarının yurt dışındaki müzayedelerde, müzelerde veya koleksiyonlarda tespit edilmesi, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığımızın öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Bu tespitler genellikle online veya fiziki yayınların takip edilmesiyle yapılır. Kore Torsosu da Londra’daki bir müzayede evinde satışa sunulurken uzmanlarımız tarafından fark edildi.” dedi.
YASA DIŞI YOLLARLA TÜRKİYE'DEN ÇIKARILAN ESER BİLİMSEL İSPATLARLA GERİ GETİRİLDİ
Eserin Anadolu kökenli olduğunun bilimsel raporlarla ortaya konduğunu belirten Boz, “Müzayede evlerini yakından takip eden uzmanlarımız, Aydın’ın Milet Antik Kenti kökenli Kore Torsosu’nu stil kritiği yaparak tespit ettiler. Ardından, eserin Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarıldığını kanıtlayan belgelerle harekete geçtik.” şeklinde konuştu.
ESERİN SECERE KAYDI 1970'LERE DAYANIYOR
Boz, eserin geri getirilmesindeki kritik unsurlardan birinin secere olduğunu vurguladı. “Eserin secere kaydını incelediğimizde, 1970'lere kadar gittiğini gördük. Ancak o dönemde bile kültür varlıklarının Türkiye’den çıkarılması yasaktı. Secereden ulaştığımız isim, Amerika ve Avrupa’daki müzelere Anadolu ve Yunanistan kökenli eserleri kaçak kazılarla satmakla bilinen bir şahıstı. İngiltere polisine bu durumu bildirdik ve eserin yasa dışı yollardan çıkarıldığını ispatladık.” ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ KONUSUNDA GELİNEN NOKTA SEVİNDİRİCİ
Zeynep Boz, kaçakçılıkla mücadelede uluslararası iş birliğinin önemine şu sözlerle dikkat çekti:
“Bir ülke olarak elinizden geleni yapsanız bile, karşı tarafta sesinizi duyan yoksa, yasal olmayan yollardan elde edilen eserler adeta zapt edilebiliyor. Biz ülke olarak bu duvarları yıkmayı ve eserlerimizi ülkemize geri getirmeyi başarıyoruz. Örneğin, Manhattan Bölge Savcılığı ile kurduğumuz iş birliği sayesinde Türkiye’ye birçok eser kazandırdık. Ülke olarak uluslararası iş birliği konusunda yürüyecek çok yolumuz olsa da, gelinen noktada oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyorum."
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ BİR MİRAS
Anadolu Medeniyetleri Müzesinin bu eserlerin sergilenmesinde kritik bir rol oynadığını belirten Boz, “Anadolu Medeniyetleri Müzesi, sadece Ankara’nın değil, Anadolu’da var olmuş tüm medeniyetlerin eserlerini barındıran ve dünyaya açılan bir müzedir. Ankara'nın Başkent olması ve uluslararası protokoller için ağırlama yapmamız, bu müzenin farkındalık artırma açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.