Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşeliği ile birlikte “Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa” konulu anma toplantısı düzenledi.

Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güçlü bağların vurgulandığı önemli bir toplantı yapıldı. Etkinliğe Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve TADİV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Türkiye Demokrasi Platformu Vakfı (TDPV) Başkanı Abdullah Çalışkan, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elder Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı ve Devlet Bahçeli'nin Başdanışmanı Türkolog Prof. Dr. Ruhi Ersoy ile siyasi parti temsilcileri, askeri görevliler ve çok sayıda davetli katıldı.

İKİ KARDEŞ ÜLKE ARASINDAKİ GÜÇLÜ İLİŞKİLERE VURGU

ATO Başkanı Gürsel Baran, açılış konuşmasında, Enver Paşa ve Nuri Paşa'yı anarak Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tarihsel bağların her daim sıcaklığını koruduğunu belirtti. Baran, iki ülkenin özellikle son dönemde her alanda birbirini desteklediğini ve işbirliğinin giderek derinleştiğini vurguladı.

img-20240916-184807.jpg

TDPV BAŞKANI ÇALIŞKAN: “BAKÜ’NÜN KURTARILMASI TARİHİ BİR ZAFERDİ”

TDPV Başkanı Abdullah Çalışkan ise konuşmasında, katılımcılara teşekkürlerini sunarak Bakü’nün kurtarılması esnasında çok sayıda Osmanlı askerinin şehit düştüğünü hatırlattı. Çalışkan, Bakü'nün kurtarılmasının Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı sırasında kazandığı zaferlerden biri olduğunu ifade ederek, Azerbaycan’ın İkinci Karabağ Savaşı'ndaki başarısını da anımsattı.

img-20240916-185623-001.jpg

TADİV BAŞKANI ATTAR: “KAFKAS İSLAM ORDUSU ORTAK TARİHİMİZİN ŞANLI BİR SAYFASIDIR

TADİV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ise Kafkas İslam Ordusu’nun Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak tarihin şanlı bir hikayesi olduğunu ve bu ordunun daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi. Attar, toplantıya katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ederek, iki ülke arasındaki kültürel ve tarihi bağların önemine dikkat çekti.

img-20240916-192844-001.jpg

AZERBAYCAN MÜSTEŞARI ALİYEV: “BAĞIMSIZLIĞIMIZI İLK TANIYAN TÜRKİYE’DİR”

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elder Aliyev de Kafkas İslam Ordusu ve dönemin tarihi hakkında bilgi vererek, Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Aliyev, bu tarihi sürecin iki ülke ilişkileri açısından taşıdığı büyük öneme vurgu yaptı.

img-20240916-191229-001.jpg

Toplantıda ayrıca, Prof. Dr. Ruhi Ersoy ve Milletvekili Şamil Ayrım, günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaparak, iki ülke arasındaki bağların daha da kuvvetlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Uzman akademisyenler de Kafkas İslam Ordusu ve Türkiye-Azerbaycan ilişkileri üzerine bilgilendirici sunumlar gerçekleştirdi.

Etkinlik, bir müzik dinletisi ve Kafkas İslam Ordusu'na dair düzenlenen resim sergisiyle sona erdi.

img-20240916-185623.jpg

ENVER PAŞA: TÜRK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİ

Enver Paşa, gerek genç yaşta aldığı görevler gerek özel hayatı gerekse cesareti ve idealleri ile Türk tarihinin yakın geçmişinde en önemli isimlerinden biri.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde önemli bir askeri ve siyasi liderlerinden biri olan Enver Paşa I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya yanında savaşa girmesinde büyük rol oynayan isimlerden de biriydi.

Enver Paşa sadece Osmanlı İmparatorluğu için değil Türk dünyası için de büyük bir liderdi.

KAFKAS İSLAM ORDUSU

Enver Paşa'nın liderliğinde kurulan Kafkas İslam Ordusu, 1918 yılında Azerbaycan ve Kuzey Kafkasya'daki Müslüman toplulukları desteklemek amacıyla kuruldu.

Kafkas İslam Ordusu'nun birincil amacı, Bakü ve çevresindeki stratejik bölgeleri kontrol altına almak ve Müslüman halkı Ermeni ve Bolşevik kuvvetlerinden korumaktı.

Aynı zamanda, Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesine destek vermek ve Osmanlı'nın Kafkasya'daki etkisini artırmaktı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.