Kalenin eteğinde: Hacı Bayram-ı Veli Camii

Ankara'nın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ve Camii, her yıl Ankaralıyı ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Hacı Bayram-ı Veli Türbesi, 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarında yaşamış ünlü Türk mutasavvıfı ve şairi Hacı Bayram-ı Veli'ye adanmıştır. Türbe, Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin hemen yanında, Ankara Kalesi'nin eteklerinde yer alıyor.

Kalenin eteğinde: Hacı Bayram-ı Veli Camii
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

TARİHİ VE MİMARİ ZENGİNLİK

Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesi, klasik Osmanlı türbe mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Kare planlı olan yapının üzeri kubbe ile örtülü olup iç mekânda Hacı Bayram-ı Veli'nin sandukası bulunuyor. Türbenin çevresi, yüksek duvarlarla çevrili olup, avluya açılan büyük bir kapı ile ziyaretçilerini karşılıyor.

1-6.jpg

Türbenin hemen yanında yer alan cami, Hacı Bayram-ı Veli'nin manevi atmosferini tamamlayan önemli bir yapı olduğu için Osmanlı padişahlarının da büyük ilgi gösterdiği ve zamanla genişletilen bir ibadet yeri oldu. Türbenin manevi atmosferini tamamlayan önemli bir yapı olmaya devam ediyor.

MANEVİ VE KÜLTÜREL ÖNEMİ

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ve Camii, sadece mimari açıdan değil, manevi ve kültürel açıdan da büyük bir öneme sahip olmaya devam ediyor. Türbe, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle Ramazan ayı ve dini bayramlarda yoğun ilgi görmeye halen devam ediyor.

1-5.jpg

ZİYARETÇİ AKINI VE GÜNCEL DURUM

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ve Camii, haftanın her günü ziyaretçilere açık olup, giriş ücretsiz. Ziyaretçiler, türbenin huzurlu atmosferinde dua edip ve Hacı Bayram-ı Veli'nin hatırasını anıyorlar.

1-7.jpg

HACI BAYRAM-I VELİ KİMDİR?

Anadolu'nun manevi çehresini şekillendiren Hacı Bayram-ı Veli, 1352 yılında Ankara'nın Zülfazıl köyünde doğmuş ve 1429 yılında vefat etmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde yaşayan Hacı Bayram-ı Veli yazmış olduğu eserleri ile ünlenmiştir. Türk mutasavvıf ve aynı zamanda da şairdir. Kendi adıyla anılan caminin avlusundaki türbesine defnedilen Hacı Bayram-ı Veli, ilahi aşk ve sırları talebelerine öğretmiş, çalışmayı ve helal kazancı öğütlemiştir. Türbe ve cami, Ankara'nın tarihi ve kültürel mirasını yansıtan önemli birer eser olarak, ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

1-8.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.