Kıbrıs Türk Tarih Kültür ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

Etimesgut Belediyesi tarafından yaptırılan Kıbrıs Türk Tarih Kültür ve Milli Mücadele Müzesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 40. yılında açıldı.

Kıbrıs Türk Tarih Kültür ve Milli Mücadele Müzesi açıldı
Yayınlanma:

Etimesgut Belediyesi tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 40. yılı dolayısıyla inşa edilen, Kıbrıs Türk Tarih Kültür ve Milli Mücadele Müzesinin açılışı gerçekleştirildi. Müzede birçok önemli siyasi figürün heykeli yer alıyor.

Müze Lefkoşa'nın Türk Mukavemet Teşkilatı yerleşkesi ilçesinde yer alıyor. Müzenin açılışında, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Etimesgut İlçe Kaymakamı Naci Aktaş ve Etimesgut Belediye Meclis üyeleri ve KKTC bürokratları katıldı.

heykel-muze.jpg

TÜRK TARİHİNİN BUGÜNLERİNE IŞIK TUTACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın müze açılışında yaptığı konuşmada, Türk tarihinin bugünlere ışık tutacak şekilde ele alınması ve bu alandaki eserlerin öğreniminin de iyileştirilmesi gerektiğini belirterek müzenin yapımında emeği geçen tüm isimlere teşekkür etti.

Açılış konuşmasına devam eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da KKTC'nin kuruluşunun 40. yılında böyle bir müzenin yapımını üstlendiği için Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'e teşekkürlerini iletti.

MÜZEDE 51 HEYKEL YER ALIYOR

Başkan Demirel, yaptığı konuşma​​​​​​​da, KKTC'nin kuruluşunun 40. yıldönümünde açılan müzenin, 2 yıl içinde tamamlandığını belirtti. Müze içerisinde Kıbrıs Türk Tarihi'ni anlatan 51 heykelin yer aldığını vurgulayan Demirel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten başlayarak Oğuz Kağan, Osmanlı Dönemi ve yakın tarihimize kadar birçok önemli figürün heykellerinin sergilendiğini ifade etti. Müzede, Kıbrıs Fatihi 2. Selim'den başlayarak KKTC'nin kurucu liderleri, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlatan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, generaller, Mücahit kadınlar, ilk hava şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel gibi önemli kişilerin heykellerinin yanı sıra Rauf Denktaş'ın sandalı, Barış Harekatında kullanılan silah ve mühimmatlar, halkın kendi yaptığı silah ve mühimmatlar, TMT'nin tarihine dair bilgi, belge, fotoğraflar, resimler ve bilgi panoları ile Kıbrıs kültürünün bir parçası olan kapı oymalarının da sergilendiğini açıkladı.

muzee.jpg

GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Demirel, müzenin amacını Kıbrıs Türk Tarihi ve kimliğini, haklı bağımsızlık mücadelesini gelecek nesillere aktarmak olarak açıkladı. Çocuklar ve gençlerin, Kıbrıs tarihini görerek, dokunarak, hissederek daha iyi anlamalarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, müzenin Kıbrıs'ın uluslararası görünürlüğünü artırarak KKTC'nin tanınmasına katkı sağlayacağını ifade eden Demirel, müzenin kültürel donatılarıyla bir bilim, sanat, kültür ve eğitim yuvası olacağını vurguladı. Türk Tarih Müzesinde Türk tarihini anlatan bir müze bulunduğunu ve Kıbrıs'taki müzelerinin, Kıbrıs tarihine ve mücadelesine geniş bir perspektif sunan bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.