Kırşehirlilerin Gücü: Federasyon, Vakıf, KIR-DER
Bozkırın tezenesi, Türk halk ozanı Neşet Ertaş’ın vefatının 7. yılında Keçiören’de muhteşem bir programla anıldı.
EMEL TAŞÇIOĞLU KEÇİÖREN’DE KIRŞEHİRLİLERİ ÇOSTURDU
Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Aşık Veysel, Abdal Musa, Pir Sultan, Neşet Ertaş, Ali Ekber Çiçek, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli ve daha birçok büyük değerimiz var. Kültürümüzün bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan ölümsüz değerlerimiz bu ülkenin tapusudur” dedi.
Bozkırın tezenesi, Türk halk ozanı Neşet Ertaş’ın vefatının 7. yılında Keçiören’de muhteşem bir programla anıldı. Keçiören Belediyesi öncülüğünde Kırşehirli Dernekler Federasyonu ve Kırşehirliler Derneği (KIR-DER)’in Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde ortaklaşa düzenlediği ayrıca Kırşehirliler Vakfı’nın da katılımlarıyla destek verdiği gecede Neşet Ertaş’ın yüreğinden yazdığı gönül nameleri, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Emel Taşçıoğlu’nun sesinden yankılanırken, ayrıca Abdallalar Grubu’nun saz ve davul gösterisi seyircilere unutulmaz bir gece yaşattı.
YOĞUN KATILIM
Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un ev sahipliğinde düzenlenen programa AK Parti Ankara Milletvekili Hacı Turan, Yozgat Valisi Kadir Çakır, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Kırşehirliler Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar, Kırşehirliler Derneği (Kır-der) Başkanı Orhan Aydın, Kırşehirliler Vakfı Başkanı Oğuz Aydın, AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Başkanlı Ali Osman Özdemir, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Zafer Çoktan, MHP Keçiören İlçe Başkanı Alparslan Doğan, İYİ Parti Keçiören İlçe Başkanı Adnan Kahraman, meclis üyeleri, çok sayıda STK Temsilcisi, muhtarlar ve Kırşehirliler katıldı.
AYDIN: TÜRKÜLERİN BABASI
Kırşehirliler Derneği (KIR-DER) Başkanı Orhan Aydın da Neşet Ertaş’ı “Büyük bozlak ustası, türkülerin babası, Anadolu efsanesi” olarak tanımladı. Aydın, “Sazını konuşturan, gönüllere taht kuran, ustalığı ile Kırşehir’imizi tüm Türk dünyasına tanıtan büyük halk ozanı özlem ve saygıyla anıyoruz. Büyük Kırşehir buluşmasının oluşmasında büyük katkıları ve emeği olan Keçiören’imizin simgesi haline gelen, Keçiören’i mega kent yapan ve ilçemizi özellikle tüm dünyaya tanıtan, Keçiören mutlu ve yaşanabilir kent olmasında büyük katkıları olan, her zaman bizlerden desteklerini esirgemeyen yanımızda olan çok kıymetli Keçiören Belediye Başkanımız sayın Turgut Altınok beyefendiye ve çok değerli ekibine sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“SAZINI ÇALMAKTAN ÖTE ADETA KONUŞTURURDU”
Aydın, konuşmasında Neşet Ertaş’ın sazı çalmayıp adeta konuşturduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bugün bizlerin bir araya gelmesini sağlayan anlam ve önem katan “büyük bozlak ustası”, “türkülerin babası”, “Anadolu efsanesi”, UNESCO tarafından ödüllendirilen Aşık Sahiplerin, Muharrem Ertaşların, Hacı Taşanların, Çekiç Alilerin bıraktıkları “bozlak kültürü”nün yaşatılması ve gelişmesine katkı sağlayan Kırşehir’imizin yetiştirdiği, acılarımıza, dertlerimize, sevgilerimize, mutluluklarımıza türküleriyle ortak olan saz ve türkü duayeni sazını çalmaktan öte adeta konuşturan, çalıp söylediği türküleri de herkesin beğenisini kazanan, gönüllere taht kuran ustalığı ile Kırşehir’imizi Türk dünyasına tanıtan Büyük Halk Ozanı Neşet Ertaş’ı ölümünün 7.yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Kıymetli misafirlerimiz bu akşam büyük usta Neşet Ertaş’ımızın türkülerini kendi mahalli sanatçılarımızdan ve TRT sanatçısı hemşerimiz Emel Taşçıoğlu’ndan dinleyip, yad ederek, özlem gidererek, onu anlamak ve kalbimizde yaşatmanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız.”
FEDERASYON VE VAKIFA TEŞEKKÜR
Gecenin düzenlenmesine katkı sağlayan Kırşehirli Dernekler Federasyonu ve Kırşehirliler Vakfı’na teşekkür eden Aydın, “Değerli hemşerilerim bu önemli günümüzde KIR-DER’in yanında yer alan Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkanı sayın Hilmi Gökçınar ve Kırşehirliler Vakfı Başkanı Oğuz Altın’a ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca bu etkinliğin hazırlanıp bugüne gelmesinde emek sarf eden çok değerli yönetim kurulu üyelerimi ve hep bizimle beraber olan kızım Asena Aydın’a teşekkürlerimi sunmaktan onur duyuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız, iyi ki bizimlesiniz teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
GÖKÇINAR: BU BİRLİKTELİĞİ ORTAYA KOYAN BAŞKAN ALTINOK’A TEŞEKKÜR
“Keçiören’imizi Ankara ve Türkiye’ye duyuran ve en önemli ilçesi haline getiren Turgut Başkanımıza bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Kırşehirliler Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar, ayrıca programa büyük katkı sunan KIR-DER ve Başkanı Orhan Aydın’ı göstermiş olduğu performans ve emeği için de teşekkür etti. Gökçınar, “Ankara’da 20 bin Kırşehirli yaşıyor, bunların büyük bir kısmı da Keçiören’de yaşıyor, bizler de federasyon olarak bünyemizde bulunan 60 dernekle onların sosyal ve kültürel etkinliklerle yanlarında oluyoruz. Sözde değil özde birlik için nefislerimizden arınmalıyız, bu birlikteliği ortaya koyan Başkanımız Turgut Altınok’a Kırşehirli’ler adına çok teşekkür ediyorum, Kırşehir’in iki büyük değeri var, Ahi Evran ve Neşet Ertaş… Neşet Ertaş sazıyla sözüyle çok güzel herkesi dinletir. Her sözünde bir felsefe vardır, her sözü için üniversite de birer kürsü kurulması gerekir. Tabi kulağımıza hoş gelen bir edası vardır; ancak Neşet’in sözlerinde ve sazında Neşet’in yaşadığı bir hayat vardır. Garipliği vardır, çilekeşliği vardır, şöhrete bağlanmayıp insanlığından vazgeçmemezliği vardır. Dolayısıyla Neşet’i bu anlamda da anmamız gerekiyor. Bugün belki burada güzel türkülerini dinleyeceğiz, yad edeceğiz, rahmet anacağız ama benim sizden ricam hepiniz lütfen internetten Neşet Ertaş’ın hayatına kısada olsa göz atın” dedi. Gökçınar sözlerini Neşet Ertaş’ın “Varlık nedir görmedik ki yokluktan şikâyet edelim” sözleriyle tamamladı.
ALTINOK: NEŞET ERTAŞ BU ÜLKENİN TAPUSUDUR
Keçiören Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kırşehirliler Derneği (KIR-DER) ve Kırşehirliler Dernekler Federasyonu iş birliği ile düzenlenen ve yoğun katılımla gerçekleşen programda konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Aşık Veysel, Abdal Musa, Pir Sultan, Neşet Ertaş, Ali Ekber Çiçek, Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli ve daha birçok büyük değerimiz var. Kültürümüzün bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan ölümsüz değerlerimiz bu ülkenin tapusudur” dedi. Başkan Altınok kültürümüze dair tüm değerlere sahip çıkmamız gerektiğine vurgu yaparak, “Kültürümüzün bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan ölümsüz değerlerimiz bu ülkenin tapusudur” ifadesini kullandı. Neşet Ertaş’ın dünya malına tamah etmeyen yapısından da övgüyle söz eden Altınok, “Paranın, makamın satın alamayacağı değerler vardır. Bu değerlere asla paha biçilemez, gönüllere girmeye, gönül almaya ve gönül adamı olmaya paha biçilemez” ifadesini kullandı.
KEÇİÖREN’İ GEZDİ, BURALARI CENNET YAPMIŞSIN DEDİ
Büyük halk ozanı Neşet Ertaş’ın Keçiören’e geldiğini ve Atatürk Botanik Bahçesi’ni gezdirdiği anlatan Altınok, “Keçiören’i çok beğendi ve bana ‘Kurban olduğum buralar çöplüktü cennet olmuş’ dedi. Ben de ona neden Almanya’da çok uzun kaldığını ve bizi sesinden mahrum bıraktığını sordum, ‘Ben Türkiye’de bu kadar sevildiğimi bilmiyordum’ dedi. Gönül insanı olursanız, eserler bırakırsanız bu millet unutmaz, kendisini rahmet, minnet, hürmetle anıyorum” diye konuştu. Altınok birlik ve beraberliğe vurgu yaparak Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘Bir olalım, diri olalım, iri olalım’ ve Hz. Muhammed’in (S.A.V) ‘Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır’ hadisini hatırlattı ve konuşmasını, büyük alkış aldığı Atatürk’ün “Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır” sözüyle noktaladı.
VALİ ÇAKIR: KIRŞEHİR’İN YETİŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK DEĞER
Yozgat Valisi Kadir Çakır da Neşet Ertaş’ın Kırşehir’in yetiştirdiği büyük bir değer olduğunu vurgulayarak Neşet Ertaş’ın türkülerinin aslına sadık kalarak okunması ricasında bulundu.
KAYMAKAM BULUT: ONUN TÜRKÜLERİYLE BÜYÜDÜK
Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir’in yaşadığı Keçiören’in Anadolu’nun küçük bir minyatürü olduğunu belirterek, “Çocukluğumuzdan beri onun türküleriyle büyüdük, bugün de onu gönülden hissedelim, Allah rahmet eylesin” dedi.
EMEL TAŞÇIOĞLU’NDAN NEŞET ERTAŞ TÜRKÜLERİ
TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Emel Taşçıoğlu’nun Neşet Ertaş türküleri söylediği gecede izleyenler zaman zaman oynayarak sanatçıya eşlik ederken, zaman zaman da duygu dolu anlar yaşadılar. Kesik Çayır Biçilir mi türküsü ile programını sonlandıran Taşçıoğlu’na Başkan Altınok çiçek takdim ederken, “Anadolu’nun güzel sesine çok teşekkür ediyoruz, nefesinize emeğinize sağlık” dedi. Program protokolün sanatçıyla çektirdiği toplu hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Kırşehir’in gelini Lale Şahin’in Neşet Ertaş’ın portresini Başkan Altınok’a hediye ettiği gecede Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan mini belgeselin ardından Kırşehir Ustalar ve Müzik Topluluğu sahne aldı.
Konya Selçuk Üniversitesi Doç. Dr. Onur Köksal, Kırşehir Cacabey Meydanı’na Neşet Ertaş heykelinin dikileceğini açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.