Kızılcahamam'da gizemli bir yapı: Eğerlibaşköy Kalesi

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi tarihsel dokusuyla merak uyandırıyor. Geçmişin izlerini sürebileceğimiz Kızılcahamam'da yer alan Eğerlibaşköy Kalesi bilinmeyen geçmişiyle dikkat çekmeye devam ediyor.

Kızılcahamam'da gizemli bir yapı: Eğerlibaşköy Kalesi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara Kızılcahamam, tarihi ve kültürel alt yapısıyla çok sayıda insanın ziyaret ettiği bir ilçe olarak öne çıkıyor. Farklı alanları ile hem doğal hem de tarihi yapılara ev sahipliği yapan Kızılcahamam'da Eğerlibaşköy Kalesi gizemli tarihçesiyle merak uyandıran noktalardan...

RUMLARDAN KALDIĞI ZANNEDİLİYOR

Eğerlibaşköy Kalesi Kızılcahamam merkeze 30 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kalenin tarihçesi hakkında günümüze ulaşan net bir bilgi bulunmuyor. Yalnızca kalenin eski dönemlerde burada yaşayan Rumlardan kaldığı zannediliyor.

Kale toplamda 5 kattan oluşuyor. Kalenin her katında farklı boyutlarda odalar bulunuyor. Kaleyi görülmeye değer kılan en önemli özelliklerinden biri de yapının tamamen doğal taşlardan inşa edilmiş olması. Ayrıca kalenin özellikle yüksekçe bir yerde konumlandırıldığı görülüyor, çünkü kalenin arka kısmında yer alan dağlık bölgede ordunun karargah olarak kullandığı kısımlarda taş çakılların yıkıntılarının olması buranın stratejik olarak önemli bir alan olduğunu ispatlar nitelikte.

egerlibaskoy-kalesi.jpg

HAKKINDA BİRÇOK RİVAYET SÖZ KONUSU

Eğerlibaşköy Kalesi hakkında anlatılan birçok rivayet de mevcut. Söylentilere göre, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Rum Kalesini ele geçirmek için buraya geldiği anlatılıyor. Bir başka rivayete göre de, kalenin sonraki dönemlerde Celali isyanlarında ve Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde kullanıldığı söyleniyor.

Görünüm olarak da epeyce dikkat çeken Eğerlibaşköy Kalesi'nin geçmişi, aydınlatılmayı bekliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.