Köseer: Çalışma saatlerimiz belli olmalı… Kazandığınız para kaybettiğiniz sağlığınıza değmiyor!

Ankara’nın eğitmen esnaflarından olan Ali Köseer, erkek kuaförlerinin yaşadığı zorlukları ve profesyonelleşme yolunda hangi adımların atılması gerektiğini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Köseer: Çalışma saatlerimiz belli olmalı… Kazandığınız para kaybettiğiniz sağlığınıza değmiyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Ali Köseer, bir mahallenin en değerli esnaflarından olan erkek kuaförlerinin geçmişten günümüze değişimini, yaşadıkları zorlukları, istekleri ve profesyonelleşmenin nasıl olacağını anadolugazete.com.tr’ye açıkladı.

img-9767.jpg

“YARDIM AMAÇLI HER YERE GİDİYORUZ”

Ali Köseer birçok projede yer alıyor. Bunlardan biraz bahsedebilir miyiz?

Ali Köseer: 1989 yılında 12-13 yaşlarında mesleğe çekirdekten başladım. Ankara Berberler Odasının eğitim ve şov takımı var ABO. Ankara’daki şov ve etkinliklerde sahneye çıkıyoruz. Hem yeni yetişen meslektaşlarımıza yardımcı oluyoruz hem de fuarlarda ya da açılışlarda kendimizi göstermiş oluyoruz. Ankara’nın Sihirli Elleri’nin koordinatörlüğünü yapıyorum.

Ankara’nın Sihirli Elleri olarak çok geniş kapsamlı eğitimler de veriyoruz. Şehir dışına çok fazla çıkıyoruz ve oradaki ilin oda başkanı ile eğitim ve projelerine katılıyoruz. Oradaki meslektaşlarımıza ne kadar yardımcı olabilirsek bizim için o kadar mutluluk verici. Tabii ki bunların yanında kanserli hastalar için sahneye çıktığımız da oldu. Eskişehir’de bunu gerçekleştirdik. Down sendromlu çocuklarımız için Kütahya’da bulunduk. Ankara’da kimsesiz çocuklar için yardım kuruluşları var, onlar için sahne aldık. Nerede bir yardım amaçlı kuruluş bizi davet ederse gitmeye çalışıyoruz ve gidiyoruz. Çünkü biz insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz.

img-9800.jpg

“GENÇLERLE MESLEK DAHA İYİ YERLERE GELECEK”

Geçmişten günümüze her zaman gençlerle çalıştınız. Şu anda da salonumuzda gençlerle çalışıyorsunuz herhangi bir avantajı var mı veya neyi değiştiriyor?

Ali Köseer: Gençlerle çalışmanın tabii ki bir avantajı var. Daha enerjikler ve daha enerjik oldukları için daha hevesliler, daha atılganlar. Gençler ne kadar iyi yetiştirilirse; gelecekte erkek kuaförleri Ankara’da ve Türkiye’de çok daha başarılı olacağına inanıyorum. Bizim salonumuzda lazer epilasyondan saç bakımına, cilt bakımından saç simülasyonuna kadar her şey bulunuyor. Bunları gençlere öğretiyoruz, yetiştiriyoruz çünkü erkek kuaförleri artık sadece saç kesmekle bitmiyor; boyası, perması, saç bakımı, cilt bakımı, mezoterapi, saç simülasyonu gibi erkek kuaförünün içerisinde yer alan birçok alan oluştu.

Geçmişten günümüze çok fazla değişti. İnsanın saç şekli ve kafa anatomisi göre saç kesmeniz gerekiyor. Önceki dönemlerde olduğu gibi kısalttım ve gönderdim olayı artık yok. Ama bunu meslektaşlarımıza öğrettikçe ve kesim teknikleri ona göre geliştikçe insanlar daha güzel görünmeye ve mutlu olmaya başladılar. Bu insanı tabi ki motive ediyor ve hayat enerjisini artırıyor.

img-9824.jpg

“VATANDAŞ BİLİNÇLENDİ”

İnsanlar sizce bu konuda bilinçlendi mi?

Ali Köseer: Vatandaş bu konuda bilinçlendi. İnsanlar artık şunu söylemeye başladı: ‘Anatomime göre saçımı kesebilecek mi?’ İnsanlar bunu araştırmaya başladı ve bunun için bizim de Google ve sosyal medya hesaplarımız var. Biz buralara çok önem veriyoruz ve sürekli video ve fotoğraf çekiyoruz. Biz yaptığımız her işte faydalı olmayı düşünüyoruz çünkü bundan bir ücret beklentimiz yok. Biz meslektaşlarımıza insanımıza faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize.

img-9770.jpg

“SAĞLIĞIMIZDAN OLUYORUZ”

Her mesleğin bir zorluğu var ama berberlik mesleğinin zorlukları nelerdir ve 2024’te berberlik mesleğini neler bekliyor?

Ali Köseer: Bizim mesleğimiz de artık eskisi gibi değil. Ucuz tıraş diye bir şey kalmadı, kalmamak zorunda. İnsanların masrafları gün geçtikçe çoğalıyor. Geçim derdi, enflasyonun yükselmesi ile mecburen insanlar fiyatları yükseltmek zorunda kalıyor. Meslektaşlarımıza baktığımızda da kendini geliştirmemiş ya da tek başına çalışan insanlar gerçekten çok zorluk çekmeye başladı. Önceden tek başına çalışan bir berber kendine yetebiliyordu. Ama şu an tek başına çalıştığı zaman kiraların çok yükselmesi ve masrafların çok fazla artmasıyla kendini karşılayamaz hale geldi.

VARİS TEHDİDİ

Bazı meslektaşlarımız mesleğini bırakıp başka işler yapmaya başladı ve ‘garanti maaş, garanti sigorta olsun, ben böyle yaşarım’ demeye başladılar. Bunların yanında sabahın beşinde altısında dükkân açıp gece 11 veya 12’ye kadar çalıştığımızdan dolayı bacaklarımızda oluşan varis problemi. Bunun yanında boyun düzleşmesi, bel fıtığı bizim mesleğimizin en büyük problemlerindendir. Bu yüzden meslekte gerçekten yıpranma payı almamız gereken bir durum. Yani bir memur ile bizi kıyasladığınızda çalışma saatlerimizi oranla baktığımızda aslında kazandığımız paranın çok olmadığını göreceksiniz. Yani verilen emekle beraber biz fedakârlık yapıyoruz ve bu fedakârlık sonucunda sağlığımız gidiyor. Yani kazandığınız para kaybettiğiniz sağlığınıza değmiyor. Bizim de çalışma saatlerimiz belli belli olduğu bir düzenimiz olsun istiyoruz. Profesyonelleşme yolunda atılan adımlar hem refah kalitesini artıracak hem de eğitimle beraber meslektaşlarımızın geleceğe yönelik işlerinde olumlu değişimler olacaktır. Tabi ki bunların yanında bizler esnaf olarak bulunduğumuz bölgenin insanını da düşünmek zorundayız. Bizler erkek kuaförleri olarak bir mahallenin hem dert dinleme hem rahatlama yeri hem komşusu hem abisi hem de esnafıyız.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.