Polatlı'da mahalle olan o köyde şikayetler bitmiyor!

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki köylerde, Büyükşehir Kanunu'nun getirdiği mahalle statüsü sonrası hayvancılık faaliyetlerinde azalma yaşanıyor. Yeni yerleşen vatandaşların kötü kokular nedeniyle yaptığı şikayetler, köylerdeki hayvan sayısının düşmesine neden oldu.

Polatlı'da mahalle olan o köyde şikayetler bitmiyor!
Yayınlanma:

6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu ile büyükşehir sayısı 16’dan 30’a çıktı. Bu düzenleme ile büyükşehir belediyelerinin yetki ve planlama sınırları il sınırlarına genişletildi, köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalle statüsüne dönüştürüldü.

TÜİK verilerine göre, yasa öncesi Türkiye nüfusunun yüzde 22.7’si köylerde yaşarken, yasa sonrası bu oran yüzde 8.7’ye düştü. Köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, bu dönüşümle yeni sorunlarla karşılaştı.

''KARGALI KÖYÜNDE 22 BÜYÜK SÜRÜ VARDI ŞİMDİ HİÇBİR SÜRÜ KALMADI''

Polatlı’nın Yassıhöyük köyünde yaşayan Arif Önder Kayran, yaptığı açıklamada, “Polatlı’daki bir mahallede hayvan beslemek yasak. Hayvancılık köylerde yapılır. Tatil köyleri sahillerde olur, burası tarımsal işletme köyleridir” dedi. Köylerinin mahalle statüsüne dönüşmesini doğru bulmadığını belirten Kayran, “Mahalle statüsüne dönüştürülünce köy tüzel kişiliğini kaybetti. Dışarıdan girişler serbest hale geldi ve emsal değerler bozuldu” ifadelerini kullandı.

Kayran, Gölbaşı ilçesindeki hayvancılığın bitmesini örnek göstererek, “Dışarıdan gelenler hayvan kokusundan rahatsız olduklarını belirterek şikayet ediyor. Bu durum Gölbaşı’nda hayvancılığı bitirdi” dedi. Polatlı’da mahalle statüsü kazandırılan Kargalı köyünde de benzer sorunlar yaşandığını belirten Kayran, “Kargalı köyünde 22 büyük sürü vardı. Şimdi hiçbir sürü kalmadı” şeklinde konuştu.

''BELEDİYELERE MASRAF OLDUK''

Mahalle statüsünün kazandırılmasıyla köylerde hayvancılığın sekteye uğradığını ifade eden Kayran, “Köy mahalle olunca hiçbir şey kazanmadı. Çöp kamyonunun köye gelmesiyle köye bir şey kazandırılmıyor. Köyde çöpler tarlalarda gübre olarak kullanılırdı. Belediyelere masraf olduk. Köyler kendi kendine yeten birimlerdi, tarlalarından elde edilen verimle ihtiyaçlarını karşılarlardı. Ancak Polatlı Belediyesi, köylerin tarlalarını satarak masraflarını karşıladı” dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.