Polatlı'da sıcaklar soğanı vurdu

Ankara’da aşırı sıcakların artması tarlada hasadı bekleyen ürünlerin yanmasına neden oldu. Türkiye’nin tek başına soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan Ankara’nın Polatlı ilçesinde üreticiler soğan rekoltesinin düşüşünden dolayı tedirginlik yaşıyor.

Polatlı'da sıcaklar soğanı vurdu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye’nin soğan üretim ve deposu olarak bilinen Polatlı’da soğanlar mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle tarlada yandı. Bu yıl soğan rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 70’lik bir düşüş bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN SOĞAN İHTİYACININ YÜZDE 36’SINI KARŞILIYOR

Her yıl Ağustos ayında toplanan soğanlar bu yıl toplanamadan tarlada yandı. Türkiye’nin tek başına soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılıyor. Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı.” diye konuştu. Çiftçi Yürekli, "Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİNİN EMEĞİ BU YIL BOŞA GİTTİ”

Yürekli, soğanın değerinin ve olması gereken fiyatı hakkında da şöyle konuştu: “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş.”

“TÜRKİYE’NİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK SOĞAN ELİMİZDE MEVCUT”

Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Teke’den cevap geldi. Teke açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İlçemizde yaklaşık 80 bin dönüm alanda kuru soğan ekimi var. Geçtiğimiz yıllarla bu yılı kıyasladığımızda uzun yıllar ortalamasına göre Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak soğanın olduğunu düşünüyoruz. Polatlı’da bu sene bazı bölgelerde susuzluktan, bazı bölgelerde ise hastalıklardan dolayı verimde düşüklük olmakla beraber geçtiğimiz yılların ortalamasına göre ihtiyacı karşılayacak soğanın olduğunu düşünüyoruz. Nitelikli olmayan soğanlar hasat zamanı satılacağı için depoya konulacak soğanlar ilçemizde mevcuttur.”

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.