Sağlık çalışanlarının dikkatine: Meslekteki son düzenlemeler ne anlatıyor?

Genel Sağlık-İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, geçtiğimiz haftalarda mecliste görüşülen 663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan değişiklikler hakkında konuşarak, sağlık çalışanlarının bu değişikliklere ilişkin beklentilerini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının dikkatine: Meslekteki son düzenlemeler ne anlatıyor?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Genel Sağlık-İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, sağlık sisteminin yetersizliği nedeniyle sağlık çalışanları ile hasta arasında şiddet olayları hakkında anadolugazete.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

SAĞLIKTA ŞİDDETİN NEDENLERİ

Sağlıkta şiddet olayının en somut örneğinin, geçen hafta Etlik Şehir Hastanesi'nde yaşanan tatsız olay olduğunu ifade eden Şahin, hastanın kan sonucunu sormak için doktorun odasına geldiğini, ancak doktor kan sonucunun henüz çıkmadığını söyleyince hastanın saldırganlaştığını ve doktoru yaraladığını söyledi.

Şahin: ''Buradaki olaya baktığımızda, sistemsel aksaklıkların sonucu olarak kan sonuçlarının gecikmesi veya çıkmaması gibi durumlarda hasta rahat bir şekilde şiddete başvuruyor. Bunun yanı sıra vatandaşın yaşamsal döngü içerisindeki olumsuz durumlar da şiddetin başka bir nedeni. Eskiden memurun ceketinin düğmesinin kopması 6 aydan başlardı şimdi öyle bir şey kalmadı. Yaptırımların uygulanmaması bu durumlara sebebiyet verebiliyor.'' dedi.

genelsaglikis.jpg

MADDE 21 VE 23

Açıklamalarına devam eden Şahin: ''Mecliste görüşülen 663 sayılı KHK'de yapılan değişikliklere ilişkin olarak, Madde 21 ve 23'te yapılan, sağlık çalışanının herhangi bir cezai uygulamada, aynı olay için iki kez ceza verilmesi durumu ele alındı. Bir uyarma veya kınama cezası alan bir kişi, aynı zamanda ek ödemeden yararlanamazken, maaştan kesme cezası alanlar 3 ay boyunca bu haklardan yararlanamıyor. Bu uygulama aynı zamanda yasalara aykırıdır çünkü bir suç için iki farklı ceza uygulanmaz. Bu durum altı ay boyunca devam ederse yani bu durumda sağlık çalışanı aynı suçu altı defa işlemiş oluyor, sözleşmenin feshedilerek memuriyetten çıkarma gündeme gelebilir.'' şeklinde konuştu.

MAAŞLARIN TEK BİR BORDRODA TOPLANMASINI İSTİYORUZ

Şu anda sağlık sisteminde, sağlık çalışanlarının maaşının üç dört farklı kaleme bölündüğünü ifade eden Şahin: ''Yani, bir sağlık çalışanının maaşı için üç farklı bordro düzenlenmektedir: biri normal maaş bordrosu, biri taban ek ödeme, diğeri ise teşvik ödemesi. Bu ayrı ayrı bordroların birleştirilerek tek bir bordroda toplanması ve taban aylığa yansıtılarak emeklilik haklarına da yansıtılması istenmektedir. Böylece sağlık çalışanlarının emeklilikte daha rahat bir yaşam sürmeleri mümkün olabilir.'' diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.