Sakarya Meydan Muharebesi'ni anlatan belgeselin galası yapıldı

Haymana'nın Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki rolü ve önemini anlatan "Cumhuriyete Giden Yolda Bir Ulusun Ölüm Kalım Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi" belgeselinin galası, Armada Grannos Otel'de gerçekleştirildi. Etkinliğe çok sayıda belediye başkanı, akademisyen ve siyasetçi katılım sağladı.

Sakarya Meydan Muharebesi'ni anlatan belgeselin galası yapıldı
Yayınlanma:

Galada, Haymana Kaymakamı Osman Sak, Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç, Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan, Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demirci, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Cihanbeyli Belediye Başkanı Fırat Kızılkaya, Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç gibi isimlerin yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem Grup Başkanvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Levent Gök, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa, Harp Coğrafyası Uzmanı Dr. Selim Erdoğan ve gazeteci Abbas Güçlü de yer aldı. Ayrıca, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, muhtarlar ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 300 davetli galaya katılım gösterdi.

img-1675.jpg

"HAYMANA'NIN TARİHİNİ HERKESE DUYURACAĞIZ"

Programın açılış konuşmasını yapan Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki önemine değinerek “Bizim için en önemli temellerden biri tarihi yönümüzdür. Sakarya Meydan Muharebemiz, bundan sonra her platformda savunacağımız ve tüm Türkiye’ye duyuracağımız bir mirastır. Yaklaşık 12 yıldır bu konuda emek sarf ediyoruz. Haymana’nın bu önemli savaşta üstlendiği rolü, kamuoyuna anlatmak gibi bir görevimiz var.” dedi. Ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Koç, Haymana’nın ulusal tarih açısından taşıdığı önemi tüm Türkiye'ye duyurmakta kararlı olduklarını ifade etti.

HATTI MÜDAFA YOKTUR SATTI MÜDAFA VARDIR

Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa, yaptığı konuşmada, Sakarya Meydan Muharebesi’nin Milli Mücadele içerisindeki kritik rolünü anlattı. Prof. Dr. Çapa, Mustafa Kemal Paşa’nın bu savaş için “Melhame-i Kübra” yani büyük ve kanlı savaş ifadesini kullandığını hatırlatarak, “Mustafa Kemal, hem Çanakkale’de hem de Sakarya’da vatan savunması için ölümü göze almıştır. ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ diyerek vatan toprağını her şartta savunmanın önemini vurgulamıştır.” diye konuştu.

01-levent-koc-haymana-belediye-baskani.jpg

HAYMANA'NIN BİLİNİRLİĞİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Mesut Çapa’nın konuşmasının ardından söz alan Haymana Kaymakamı Osman Sak, yaptığı kısa konuşmada: “Haymana’nın tarih içerisindeki yerinin bilinirliğinin artırılması adına bizler de üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Haymanamızın ismini ve tarihteki yerini başarılı bir şekilde anlatmak bizim için çok güzel bir kazanım olacaktır.” diyerek belediyeye ve programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Harp Coğrafyası Uzmanı Dr. Selim Erdoğan, Sakarya Meydan Muharebesi'nin stratejik önemine değindiği konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının savaş sırasında aldığı kritik kararların zaferin kazanılmasındaki rolüne dikkat çekti. Erdoğan, bu tarihi savaşta atılan stratejik adımların belirleyici olduğunu vurguladı.

Program, "Cumhuriyete Giden Yolda Bir Ulusun Ölüm Kalım Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi" belgeselinin gösterimi ile sona erdi. Dönemin görüntüleri eşliğinde, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Harp Tarihi Uzmanı Dr. Selim Erdoğan’ın anlatımıyla Sakarya Meydan Muharebesi'ne giden süreç ve Haymana'nın bu destansı mücadeledeki önemi izleyicilere aktarıldı. Belgesel, izleyenlere duygusal anlar yaşattı ve büyük beğeni topladı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.