Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. yılında Ankara'nın Milli Mücadele'deki kritik rolü anlatıldı

Ankara Kent Konseyi'nde düzenlenen programda, Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. yılı geniş katılımla anıldı. Etkinlikte konuşan belediye başkanları, Ankara'nın Milli Mücadele'deki kritik rolünü ve bu zaferin önemini bir kez daha hatırlattı.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. yılında Ankara'nın Milli Mücadele'deki kritik rolü anlatıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Kent Konseyinde (AKK) düzenlenen programda, Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. Yılı büyük bir coşkuyla anıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş öncülüğünde, Haymana Belediye Başkanı Ömer Koç, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde bir dönüm noktası olan bu güne özel konuşmalar yaptı.

mansur-yavays.jpg

"ANKARA'NIN TARİHİ DEĞERLERİNİ YAŞATMAK İÇİN 1,5 MİLYAR LİRA HARCADIK"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'nın Başkent kimliğinin uzun süredir göz ardı edildiğini belirterek, "Cumhuriyetin kurulduğu Meclis'in yakınında bulunuyoruz. Bu mekânlar, vatanı emanet eden insanların ayak bastığı yerlerdir. 2019'dan bu yana Ankara'nın tarihi değerlerini yaşatmak için 1,5 milyar lira harcadık." dedi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Ankara'da geçtiğini vurgulayan Yavaş, bu yıl coşkuyla kutlandığını, ayrıca Gordion'un Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle bu tarihî olayların tanıtılacağını ifade etti. Polatlı'daki çiftçilerin şehit mezarlarından dolayı tarlalarını ekmediğini de ekleyen Yavaş, bu alanların ziyaretçilere açılacağını duyurdu.

hibrahim.jpg

"ANKARA ESARETE KARŞI DURUŞUN ADIDIR"

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, konuşmasında Sakarya Meydan Muharebesi'nin önemine dikkat çekerek, Ankara'nın bu tarihi olayın unutulmaması gereken bir parçası olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Sakarya, Polatlı’dır; Sakarya, Haymana’dır. Sakarya Meydan Muharebesi, duruştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, 'Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır' diyerek bütün millete seslenmiştir. Bu savaşın yaşandığı kenti dünyaya yeniden ilan etmek gerekiyordu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'ın öncülüğünde bu ilan yapıldı." dedi.

haymana1.jpg

"HAYMANA BİR ÇANAKKALE'DİR"

Haymana Belediye Başkanı Ömer Koç, Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. Yılı etkinliklerinde, bu muharebenin sınırlarının ve nerede geçtiğinin şimdiye kadar yeterince algılanmadığını ifade etti.

Koç, şunları söyledi: "Sakarya Meydan Muharebesi'nin 103. yılını kutluyoruz. Ancak bu muharebenin sınırlarını ve nerede geçtiğini maalesef bugüne dek yeterince algılayamadık. Sakarya Meydan Muharebesi'nin son durağının Ankara olduğunu, son kalesinin ise Polatlı ve Haymana olduğunu anlatamadık. Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'a şükranlarımı sunuyorum. Ankara'nın tarihi yönünü ihmal etmediği ve her daim ön planda tuttuğu için teşekkür ederiz. 1683 Viyana kuşatmasından sonra geri çekilmenin sona erdiği toprakların Ankara olduğunu ve bu savaşın dünyanın en uzun meydan muharebesi olduğunu çok iyi ifade etmek gerekiyor. 22 gün 22 gece süren bu mücadeleyi bilmek ve anlatmak gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin başkenti Ankara olmasının, Türkiye'nin merkezinde olmasından ziyade milli mücadelenin son durağı olmasıyla ilgili olduğunu vurgulamak istiyoruz. Haymana, bir Çanakkale'dir. Birinci Dünya Harbi’nde Çanakkale neyse, Sakarya Meydan Muharebesi için de Haymana ve Polatlı odur. O sebeple bütün tarihçilerin Ankara'ya özel bir ihtimam göstermesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bizler, Ankara'nın bu yönünü her daim ön planda tutacak ve yeni nesle Ankara'nın neden önemli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz."

myildizkaya.jpg

"BU SAVAŞI KAYBETSEYDİK NE OLURDU DİYE DÜŞÜNMEK GEREKİYOR ?"

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ise Sakarya Zaferi'nin 103. Yılı'nda bu zaferin hak ettiği ilgiyi ilk defa gördüğünü belirtti. Yıldızkaya, "Bu günü sadece Ankara'da değil, tüm Türkiye'de anılabilir hale getireceğiz. Sakarya Zaferi'nin önemini daha iyi anlamak için 'Bu savaşı kaybetseydik ne olurdu?' diye düşünmek gerekiyor. Belki de bu topraklarda bağımsız yaşıyor olmayacaktık. Biz bu özel günü çocuklarımıza aktarmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.